Падането на извънредното положение налага промяна в двата члена 61 и 63 от Закона за здравето, заяви министър Ананиев

Независимо от това, че извънредното положение няма да продължи остават редица мерки, които ще трябва да продължат и след това. Това налага промяна в двата члена 61 и 63 от Закона за здравето. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев.

„В чл. 61 се прави важна промяна, с която се предвижда министърът на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави“, каза той.

„В чл. 63 се дава правомощие на мз по предложение на главния държавен здравен инспектор да обяви със заповед извънредна епидемиологична обстановка, като предвиди и съответните извънредни противоепидемиологични мерки на територията на страната или на определени райони в страната с цел защита на здравето на българските граждани“, каза Ананиев. 

„В същия този член се предвижда конкретните противоепиденмични мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор или по предложение на директора на РЗИ за дадена територия от страната“, заяви той. 

„Тези промени дават възможност с акт на министъра на здравеопазването голяма част от мерките, които се провеждат досега да продължат и след отмяната на извънредното положение“, каза Ананиев. 

1 коментар

  1. Не ми харесва и мисля, че това са пълни глупости! Какво бзначи нормално извънредно положение? Хем е нормално, но в същото време е извънредно! Не разбирам! Освен това, законът е официален документ, който важи за всички и няма срок. Това какво означава, че официалното извънредно положение ще е завинаги или докато се явят следващите малоумници, които да отменят този закон и да „съчинят“ поредното безумие? ? Явно наистина съм проста даскалица и нещо не разбрах! ???

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук