Вече имаме първите резултати от вливането на кръвна плазма от възстановен пациент на новоразазен с коронавирус. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ полковник доц. д-р Георги Попов – началник на Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА.

Той поздрави всички българи с Деня на храбростта, всички военнослужещи с Деня на Българската армия и всички именици с Гергьовден.

Според него интересното при коронавируса е, че не само е невидим като радиация, подмолен, асиметричен, но и че е свръхнеизвестен. Предизвикателство е неговата неяснота.

Той обясни, че вливането на кръвна плазма е терапия на първа линия и се приема като най-важното средство за лечение на вируса в световен мащаб при липсата на конкретно антивирусно лекарство и ваксина. Вече имаме първите резултати от тази терапия.

Полковник доц. д-р Георги Попов – началник на Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА: При наши двама пациенти я използвахме за първи път, със смело мога да кажа, добър резултат, специално при единия от тях, който беше интубиран, в критично състояние. Приложението на плазмата първоначално не протече съвсем гладко, но крайният изход е, че пациентът излезе от тзи интубация, екстубиран е преди два дни, в добро състояние е.

Другият пациент е бил с много придружаващи заболявания и не е могъл да се пребори с вируса.
На въпроса разполагат ли с достатъчно кръв за прилагането на тази терапия, той отговори:

Полковник доц. д-р Георги Попов – началник на Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА: Огромното ми възхищение е от хората, които са готови да дарят кръвта си за проиводството на тази плазма. На първо място са жените в това отношение – най-добрата половина от човечеството, най-смелата половина от човечеството, които първи откликнаха.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук