Reuters
Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вярва, че новият коронавирус в крайна сметка ще изчезне без ваксина.

„Всичко това може да мине без ваксина, надявам се, че след известно време няма да се появи отново„, заяви държавният глава, отговаряйки на въпросите на журналистите в Белия дом.

„Може пак да има епидемия, но както мнозина казват, ще можем да я потушим. Може да има епидемия през следващата година, но в крайна сметка и тя ще изчезне“, добави той.

„Основавам се на това, което казват лекарите, а те казват, че ще изчезне. Това не означава наесен или след това“, каза Тръмп.

Според университета Джонс Хопкинс, който прави изчисления въз основа на данни от федералните и местните власти, в САЩ досега са регистрирани повече от 1 270 000 случая на зараза с новия коронавирус, починалите са над 76 000.

Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ планира да изпрати 8000 устройства за изкуствена вентилация на белите дробове до други страни до края на юли, като помощно средство в борбата срещу коронавируса. Все още не е ясно дали държавите – получатели ще трябва да платят част от стойността на устройствата за механична вентилация на САЩ. Списъкът на страните, в които Тръмп възнамерява да изпрати такъв товар, също не е уточнен.

Цитирайки старшия съветник и зет на президента на САЩ Джаред Кушнер, някои медии поясняват, че администрацията е сключила десет договора за доставка на вентилационни устройства. Около 30 000 такива устройства са произведени в Съединените щати миналата година, а около 150 000 беше планирано да се произведат през първите четири месеца на тази година.

Неотдавна Тръмп каза пред репортери в Белия дом, че САЩ, когато е необходимо, ще изпратят вентилационни устройства в Русия. Според ръководителя на администрацията във Вашингтон, той е направил такова предложение по време на телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Преговорите между Путин и Тръмп бяха отбелязани от пресслужбата на Кремъл. Там се казва, че сред обсъжданите теми е противодействието на пандемията, включително предложението на американската страна да се изпрати партида от медицинско оборудване в Руската федерация.

През април Руската федерация дари партида медицински консумативи на САЩ като помощ за противодействие на разпространението на инфекцията. Тогава Тръмп нарече предоставянето на тази помощ „изключително приятен жест на Русия”. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков също заяви, че Русия ще се възползва от предложението на САЩ за доставка на респиратори, ако възникне такава необходимост.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук