„Ще има самоограничаване на инфекцията с коронавирус, рано или късно. Никой не може да каже кога ще се случи“. Това каза пред Диана Найденова в предаването „Събуди се“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По думите му самоограничаването в даден момент е типично за подобен вид инфекции. А компенсирането на личната безотговорност с предприемането на мерки за цялото общество, според него, не е правилно. „Този, който не спазва правилата и препоръките трябва да бъде наказван“, коментира доц. Кунчев.

„Не ми харесва това, че много хора възприеха облекчаването на мерките като край на ситуацията. Определено не е край. В България имаме привилегията да видим различните картинки. Ако в страната се случи това, което се случи във Видин, би било трагедия. Няма да е италианският вариант, нито нюйоркския, но ще бъде много тежко“, каза още Кунчев.  Той допусна, че ситуацията във Видин може да се повтори в други райони в страната, да се налагат строги мерки и ограничения. „В края на краищата ние ще ограничим инфекцията, но това ще стане по-бавно и с по-много жертви“, обясни главният държавен здравен инспектор.  „Това, което правим, се отразява на бройката на заболелите след 1 седмица. Ако позволим на по 20-30-50 души да се събират по заведения, това неминуемо ще доведе до пламаване на нови огнище и налагане на нови рестрикции“, предупреди Кунчев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук