pixabay.com
pixabay.com

Просветното министерство започна спешна преработка на тестовете, които трябва да се паднат на изпитите в седми и 12 клас. Причината е, че заради коронавируса и дистанционното обучение не е сигурно как са взети някои от предметите, изучавани след въвеждането на извънредно положение, и затова този материал ще отпадне от изпитната програма. Учители предположиха, че в седми клас изпитният материал ще бъде компенсиран с текстове, изучавани в пети и шести клас, защото за първи път през тази година законът дава подобна възможност. От изучаваните в седми клас автори ще останат само Чинтулов, Ботев и Вазов, коментира Цеца Петрова, учител по литература в 119 СУ.

 Съгласно решението на МОН, в 12 клас отпадат поезията на Вапцаров, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Димов, защото те са трите последни произведения в учебната програма преди матурите. По история отпада целият материал след Първата световна война, но преподаватели по история твърдят, че до изучаване на Втората световна така или иначе рядко се е стигало.

 По литература няма да се държи изпит върху „Бай Ганьо пътува“, „Заточеници“ на Яворов, „Неразделни“ на Славейков /“Стройна се калина вие“/, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков. Решението е взето на базата на допитване до училищата докъде са стигнали в преподаването, така че да няма ощетени ученици.

 „По мое мнение трябваше да останат и Славейков, и Яворов, тъй като повечето учители са ги преподали“, коментира Цеца Петрова, която преподава на седмокласници. Сега учениците ще държат изпита само върху „Вятър ечи, балкан стене“ и „Стани, стани юнак балкански на Чинтулов, които преди няколко години едва не изпаднаха от програмите, „Немили-недраги“ и „Една българка“ на Вазов, „На прощаване“ и „Хайдути“ от Ботев. Освен тях би могло да бъдат включени „Косачи“ на Елин Пелин и „Серафим“ на Йовков, които са в програмата за шести клас. Тогава се изучават също „Радини вълнения“ и „Представлението“ от „Под игото“, както и „Братчетата на Гаврош“ от Христо Смирненски, които също може да се появят в изпитния материал. По новия закон произведения от по-ранни класове могат да бъдат включени на изпита. Може да влезе и „Хубава си, моя горо“, която се учи в пети клас.

 Голям проблем се появява в седми клас, където отпадат ключови неща като сложно съставно и сложно смесено изречение, защото на основата на този материал трябва да започне изучаването на подчинените изречения в осми клас. На практика това означава затруднение при преподаването на базовата грамотност на учениците, която и сега не е на ниво. Много от учителите предположиха, че такъв голям обем от непредаден материал по литература се е получил, защото учителите са наблегнали на граматиката, която е две трети от теста за гимназии. Наваксването ще се падне на учителите, които преподават в средното училище.

 По математика за седми клас отпадат неравенствата при триъгълниците и успоредниците, но според преподавателя по математика и шеф на учебен център „Софроний“ Живка Андреевска те и досега не са били включвани в изпитните тестове. „Обикновено те се изучават по-детайлно в осми клас, така че няма проблем учениците да наваксат онова, което евентуално не е било преподадено“, коментира тя.

Как ще премине оценяването:

За 12 клас:

 • На 1 юни изпит по български език;
 • На 3 юни – втори зрелостен изпит;
 • На 2 и 4 юни матури по желание, когато учениците искат да кандидатстват с оценката от тях;
 • Начало 9 часа вместо 8, за да има време учениците да влязат в училището, спазвайки правилата за дистанция. МВР ще помага при влизането;
 • Отворени допълнителни входове на училището, за да се избегне струпване на много хора, наличие на дезинфектанти;
 • По един, вместо двама квестори в стая при наличие на камери;
 • 10 деца в стандартна класна стая;
 • Служебната бележка за допускане до изпити се изпраща електронно;
 • Присъствено се провеждат изпитите на задочници, ученици в самостоятелна форма на обучение, както и на такива, които искат да повишат годишната си оценка;
 • На 5 юни изпит по теория на професията в професионалните гимназии. Те са свободни сами да обявят как преминават изпитите по практика;
 • На 26 юни получаване на дипломите с 4 дни закъснение спрямо обявения предварително срок.

За 7 клас:

 • На 15 юни изпит по български език и литература и на 17 – по математика;
 • Разстояние между учениците поне 2 метра и по десет ученици в стандартна класна стая;
 • За деца, които са в карантина, се дава възможност да положат изпита, след като предишния ден преминат PCR-тест, ако са дали две отрицателни проби. За останалите ще се измисли начин на оценяване, който да не ги ощетява.

За 4 и 10 клас:

 • Изпити в 4 и 10 клас няма да се провеждат;
 • Учениците от 10 клас ще кандидатстват във втория гимназиален етап с оценките от дипломите;
 • Четвъртокласниците ще кандидатстват в математически гимназии на базата на национално състезание, което ще се проведе на 28 юни. То е важно и за ученици, които искат да получат стипендии по схемата за подпомагане на талантливи деца.

Детските градини

 Засега детските градини няма да отворят, но се обмисля създаване на смесени групи през лятото в някои от тях, където да работят предимно млади учители без риск от заболяване от Ковид-19.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук