В медицинските справочници пише, че кръвната група зависи от въглеводородите и белтъците в клетъчната мембрана на еритроцитите. Има четири допустими комбинации – А, В, АВ и 0, плюс резус фактор. И това е всичко за близо 8 милиарда жители на планетата. Виж, когато говорим за социалната кръвна група, вариациите са доста повече. И по тази причина въпреки самарянския си дух, няма да мога да отида да пусна малко плазмичка за бизнесмена Ивайло Пенчев, който се халоса в нива с частния си самолет – Пич, просто не сме от една кръвна група, независимо какво казват буквичките в болничния картон.

Евгени ЧЕРТОВЕНСКИ


Арогантните парвенюта имат различна кръв в своите вени, различна от тази, която храни изморените и болящи тела на обикновените пролетарии. Те слушат класическа музика в скъпите си лимузини и порят небето с чартъри към Куршвел. Другите си пускат естрадната конфекция на Тита и Графа по радиото и висят по светофарите в умирисаната си на газова уредба кола по няколко часа на ден. И имат късмет, ако се приберат вкъщи, а някой от онези с различната кръв не ги размаже на пътя, както стана с Милен Цветков.
Онези, богопомазаните, си мислят, че щом дават по 1000 лева заплата на 10-ина души, са хванали Свети Петър за левия ръкав на шлифера и заслужават паметник неръкотворен на този свят, плюс ВИП сепаре на онзи. Че някои дават и по седмица отпуск годишно, те директно ще се преродят в леглото на Анджелина Джоли в следващия си живот.
Дори в моето детство, което не беше чак толкова отчайващо отдавна, беше невъзможно да видиш жена, върху чиито дрехи или чанта със златни букви е изписано името на производителя, ако не е съдържателка на публичен дом. Украшенията от благородни метали пък бяха запазени за представителите на свободни професии от малцинствените групи, като изключим венчалната халка (да, такъв артикул все още съществува, дори в 21-и век).
Едва се отървахме от парвенюшкия кич на началното натрупване на капитала, когато шкембестите „бели якички“ на мафията се наливаха с хектолитри 17-годишно уиски и пушеха пури с цената на три минимални заплати парчето, а също толкова оядените им половинки загръщаха лоените си снаги в квадратни километри норка и сребърна лисица. На тяхно място дойдоха „модерните“ баровци като Ивайло Пенчев – фитнесмациаци и градски веган-гурута. Грижещи се за телата си и обожествяващи комерческия гений на мошеници като Стийв Джобс и Джордан Белфорт.

Те са още по-гнусни и обществено опасни от друсаните мутри и впиянчените комуноидни ченгета на прехода. Защото живеят не само с илюзията за собствената си значимост, но и си позволяват да ни учат как да живеем. Как да работим по 16 часа на ден. Как да се жертваме в името на консуматорския идеал. Онези поне тихомълком си опъваха фолкаджийките, шмъркаха си кокаина и понякога се гърмяха по нощите. А пенчевчетата са по телевизии и в лайфстайл списания, раздувайки удобната им мантра за 99% труд и 1% талант.
Точно такива хора си позволяват, като гореспоменатия Ивайло Пенчев, да даряват животоспасяваща техника „под условие“. Защото са стигнали дотам да мислят, че знаят кой заслужава да живее и кой да умре. Е, как да дариш кръв на подобно същество? Та той видно не е обикновен човек, ще вземе да получи съсиреци и септичен шок. За негово добро ще пропусна, плазмата ми е съвсем обикновена. Няма да свърши работа на едно полубожество. Ще си я запазя за роднини и приятели. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук