pixabay.com
pixabay.com

Секретарят по отбраната на САЩ Марк Еспър изрази увереност, че НАТО е готов да защити Източна Европа от потенциална руска агресия. Той говори на онлайн конференция във Вашингтон за външните предизвикателства пред американската армия във време на пандемия, предадоха световните агенции.

„Нараства готовността на НАТО да защитава източното си крило от потенциална руска агресия”, каза Еспър.


Той обаче не уточни дали едно от най-големите военни учения на Северноатлантическия алианс – „Дифендър 2020”, ще се състои.


Еспър подчерта, че НАТО е силен алианс, който увеличава бюджета си за отбрана. Приоритетът е да се разработи програмата „Четири по тридесет”, която предвижда прехвърлянето на 30 батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба през Атлантическия океан в Европа в рамките на 30 дни.


„През последните няколко години наблюдаваме повишена готовност на НАТО. Мисля, че наличието на такава готовност е положително, както от гледна точка на съществуващия потенциал, така и от възможността за разгръщане на този потенциал”, каза Еспър.


По думите му, въпреки пандемията, Съединените щати следят отблизо потенциалните външни предизвикателства, като тези, идващи от Китай и Русия и предприемат повечестъпки за адаптиране към „новите реалности”.


Еспър заяви, че отражението на пандемията върху военната готовност на САЩ е малко и че се прибягва до активно стратегическо планиране, за да се избегне „по-голямо влияние” в бъдеще.


Въоръжените сили на САЩ наброяват около 2 милиона военнослужещи, като по-малко от 5 000 са заразените с новия коронавирус сред тях, под 100, от които са хоспитализирани, а двама са починали, отчете Еспър.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук