pixabay.com
pixabay.com

Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет прие специален нормативен документ, наречен Правила и мерки в съдилищата по време на пандемия. Накратко, достъпът в съдебните сгради е ограничен, а делата ще се бавят и отсрочват. В съдебните сгради се допускат само адвокатите, страните по делата, вещите лица, и свидетелите по конкретни дела. Не се допускат журналисти, стажанти, както и други лица т.нар. „публика”.

Изисква се спазване на правилата за дезинфекция и дистанция в и пред съдебните зали и деловодства. Препоръчва се създаване на отделен вход за съдии и съдебни служители и друг за адвокати и другите участниците в процеса, както и осигуряване на еднопосочно движението в сградите на съдилищата. Всички влизащи в съдебните сгради трябва да носят маски и ръкавици.

Предвидена е и любопитна възможност съдебната охрана да откаже достъп съдебната сграда, ако прецени че някое лице има проявени симптоми на Ковид -19. За самите съдебни заседания лицата трябва да изчакват пред сградите на съдилищата, ако вътре е невъзможно да се спазва дистанция. А делата трябва да се насрочват през по-голям времеви интервал помежду им (20 или 30 мин.), за да може залите да бъдат проветрявани и дезинфекцирани между заседанията. Възможно е отстрочването на дела, поради невъзможност на съдебния състав да спази противопедемичните мерки.

Автор: адв. Юлия Николова

facebook.com/lawofficenow/

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук