Благодарение на навременните мерки, в момента може да се похвалим с тези резултати, допълни той

Брифингът на Националния оперативен щаб тази сутрин даде директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той заяви, че вече близо 70 дни Щабът с всички сили се старае да информира населението, да казва истината, а не да плаши хората и да всява страх.

„Много хора започнаха да се изказват, че сме се опитвали да насаждаме страх в обществото. Още януари месец, когато разбрахме, че нещата в Китай са страшни, започнахме подготовка според нашите възможности и квалификация. Посланията на Щаба през последните 10-11 седмици са на базата на научен анализ, на разговори с колеги от чужбина. Целта беше при нас нещата да са по-леки от тези в други държави. Не сме плашили никого, винаги сме казвали истината“, заяви проф. Кантарджиев.

Със забавяне на случаите имаме една много по-подготвена система на здравеопазването. Няма необучен медицински персонал, няма болница без предпазни средства и където не се знаят правилата. Имаме запас от лекарства, имаме обучени хора, които са със съзнание, че могат да направят така, че да имаме по-малко болни и по-малко смъртни случаи. Това, което ще прочета след малко като данни и цифри, е благодарение на труда ни и благодарение на политическото разбиране, че това трябваше да се направи навреме. Направихме мерките навреме“, допълни той.

Според него цифрите сами говорят, че у нас заболелите и умрелите са по-малко. По негово мнение се правят достатъчен брой изследвания за страна с нашия ресурс – за вчерашния ден 1161 са направените изследвания, а общо до момента са 64 480. За последното денонощие има 37 нови положителни, в болница са 10, 2174 са потвърдените случаи в страната до момента.

Проф. Кантарджиев увери, че България е била с едни от най-либералните мерки, но взети навреме, като за пример даде липсата на забрана за излизане у нас.

„Никого не плашим и това, че ни обвиняват, че насаждаме хипноза и страх – не е вярно. Казвали сме само истината, а тя е – добрият сценарий, да продължаваме мерките, те да се разхлабват поетапно. Казват ни „работили сте безпланово“, кой, бе – на следващите седмици се знаят кои въпроси ще бъдат обсъдени, за разхлабване на кои мерки. Господ ни е свидетел и народът ни е свидетел, че благодарение на навременните мерки и поемането на голяма политическа отговорност, в момента може да се похвалим с тези резултати“, каза емоционално той.

„Но не бива да правим така, че на брега на Дунава да се удавим“, заключи проф. Тодор Кантарджиев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук