Борисов не реагира на темата ”Божков-Горанов”, защото знае, че следващият е той. Ако Горанов подаде оставка, няма да е заради ДДС, а заради хазарта. Управлението в България в момента е официално на ГЕРБ, но неофициално ни управлява ДПС.

Това каза пред БНР бившият депутат от БСП и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев. Според него дори финансовият министър Владислав Горанов да подаде оставка, това „кашата“ с ДДС ще е формалната причина, а истинската ще е загубените 700 млн. лв. в хазарта, „които са категорична отговорност на авторите на законопроекта – Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ и на човека, който е трябвало да контролира Комисията по хазарта, Владислав Горанов“. 

„Наблюдаваме сбор на популизъм и лобизъм. В ЕС само България и Дания са страните с равна ставка на ДДС. Ако има нещо хубаво в данъчната система освен ниските данъци – това е и справедливостта заради равната ставка на ДДС“, каза още Кадиев.

По думите му странно е, че обявяването за намаляване на ставката на ДДС дойде след среща на премиера с ресторантьорите, а в същото време няма законопроект за това на Министерски съвет. Според него логично би било те да предложат, след като те са поели ангажимента=

„Законопроектът на ГЕРБ е подписан няколко депутати от ГЕРБ, от които никой не е от бюджетната комисия, плюс няколко депутати от ВМРО и НФСБ. Няма го подписа на Менда Стоянова – председател на бюджетната комисия в НС, няма го подписа и на Владислав Горанов – като вносител от МС, няма го подписа и на Бойко Борисов. Оказва се, че след като с лошо законодателство изтърваха 700 хил. лева в хазарта, сега изведнъж станаха много принципни и вече не са съгласни с намаляването на ставката на ДДС, само че го казват със знаци, а не директно“. 

Кадиев коментира, че „отвори ли се вратата“ за промяна на ДДС веднъж – всички се втурват през нея. „Втори проблем е, че появяват спорове кои стоки да са обложени с по-ниска ставка. А и се създава възможност всеки да тълкува закона така, както му е удобно на него“, добави финансистът и даде пример с предложението на ДПС за намаляване на ставката на ДДС за храните за деца до 3 години и каза, че дете на тази възраст може да яде и пържола, а това означава ли, че и тя ще е с по-ниска ставка, риторично попита той.


Според Кадиев мярката за намалено ДДС ще наруши много баланси в данъчната система и ще създаде много възможности за данъчни измами.

Бившият зам.-министър на финансите в правителството на „тройната коалиция“ не допусна с идеята за намалена ставка на ДДС да се поставя началото на предизборната кампания за парламентарните избори през 2021-ва, а заподозря страх и паника в управляващите, че ресторантьорите могат да излязат на протести.

Той беше категоричен, че най-добрият вариант за излизане от създадената от правителството „каша“ е да бъдат оттеглени всички законопроекти и да забравим за намаляване на ставката на ДДС, защото „оттук нататък ще има само проблеми – постоянни данъчни ревизии и актове на НАП срещу търговци и обратни искания от търговци срещу НАП“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук