От НФСБ са против отварянето на детските градини, подкрепят идеята за държавни бензиностанции

Темата с Васил Божков се преекспонира. Тази теза защити пред БНТ зам.-шефът на НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Повод за коментара му бе ситуацията във футболния клуб „Левски“ и постояните разктирия от страна на Божков.

По думите му се преекспонират тези „телеграми“, който идвали с бели гълъби от Дубай. Това според него не носи нищо на медиите и на хората, а вместо това се създавало една „свръх възбуда“. Той даде да се разбере, че не е видял данни за натиск или корупция, каквото се опитвал да докаже Божков.

Според него това са хвърчащи бележки и SMS-и, които по ченгеджийски се подхвърляли на медиите. Симеонов припомни, че Божков има повдигнати 11 обвинения. „Толкова  ли е важен този клуб Левски, че се занимаване от сутрин до вечер с него“, каза Симеонов. На въпроса,че все пак той е един от големите отбори у нас и зад него има и други интереси, Симеонов отговори: „То и зад БТВ стоят други интереси, защо не се занимаваме с тях“.

Той отново повтори, че „Левски“ е частен отбор. Държавата можела да помогне, но първата задача била опазването на здравето и живота на хората в страната.Според него не сме имали по-успешен финансов министър от Владислав Горанов. Похвали за работата и здравния министър Кирил Ананиев, който пък се вслушвал в препоръките на щаба и имал адекватно поведение. “ Нека политиците да не се правим на лекари“, каза Симеонов.

Иначе Симеонов коментира и отпускането на мерките. Той заяви, че е скептичен към ускореното освобождаване и разхлабване на мерките. Опасно било и отварянето на градините. Изрази съмнение дали това за забавачките е съобразнено с препоръчките на оперативния щаб. Той отново поясни, че заразата няма такава опасност за децата, но има голям риск те да я разнесат в семейството и да зарзаят бабите и дядовците си.Надявам се мерките да са досатъчно обмислени. Той поясни, че няма база за сравнение с отварянето на молове и фитнеси. В градините децата нямало как да носят маски. Въпреки това той поясни, че никъде нямало идеалният на физическа изолация, вижда редовно как мерките се нарушават. Страхувал се у нас да не стане като в Швеция, Великобритания и САЩ. По думите му обаче функцията на щаба не била изчерпана.

Симеонов подкрепи намаляването на ДДС-то за ресторантьорите на 9% и напомни, че тази мярка е  внесена именно от НФСБ и е временна. По думите му този брашн бил най-засегнат от кризата и целта е да заработи ударно. Той категорично отрече, въвеждането на тази мярка да е заради страх от протести. Симеонов изтъкна, че този бранш е част и от туризма и осигуряват около 8-9 млрд лева. Той се застъпи и за излизането на държавата на пазара на горивата създаването на верига бензиностанции и държавна пертолна компания. „Това е правилна стъпка, изцяло подкрепям това решение. По този начин ще има оздравяване на този бранш“, обясни Симеонов.

Той бе категоричен, че в България действа картел, но това трудно се установявало. Показвало го и цените по бензиностанции. Относно туризма, той коментира ваучерите за повичка. Разкритикува обаче предложението на ГЕРБ, което предвижда ваучери да се взимат само за държавните бази. Именно затова от НФСБ внесоха свое предложение, в което редлага да се разшири кръгът на лицата, имащи право на туристически талони (ваучери). Освен медицинските специалисти и полицейските служители на първа линия, право да имат и служителите на кръвните центрове, на регионалните здравно-осигурителни каси, командированите в РЗИ по места и здравните медиатори.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук