Рекордно високо остава одобрението към властта и към премиера Бойко Борисов и в третия месец от кризата, предизвикана от коронавируса. 75% от българите одобряват мерките на правителството и смятат, че трябва да има извънредно положение, а рейтингът на премиера остава положителен, което е рядкост в новата история на страната – 54% от българите подкрепят Бойко Борисов.

Това сочат данните от най-новото проучване на „Галъп“ от седмата вълна на експресен телефонен сондаж във връзка с коронавируса. Изследването е проведено между 15 и 18 май, съобщава pik.bg.

Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на нормализация. Паниката продължава да намалява, а останалите страхове по-скоро вече се установяват в определени рамки и губят предишната динамика.

Цялостната оценка за мерките, които властта взе в последните два месеца, е висока.

Продължава да спада делът на паническите реакции по отношение на коронавируса – хората, които приемат, че това е смъртоносна опасност и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството. Този дял е 17% сега, а през март и април време беше 22-24%.

Едновременно с това дяловете на тревожната и спокойната реакция показват признаци на установяване на определени равнища. Делът на хората, които приемат, че коронавирусът е опасен, но все пак е само силен грип, спира плавния си спад и засега остава в диапазона около 60%. Делът на онези, които смятат, че това не е сериозна опасност и е преди всичко шумотевица, спира ръста си и остава да се колебае около 20%. Има и малък процент колебаещи се.

На този фон 61% намират мерките на властта срещу коронавируса за достатъчни, 29% – за прекалени и 9% – за недостатъчни. Има и малцина колебаещи се. След седмиците на постепенен спад в дяловете на определението „достатъчни“ и ръст на определението „прекалени“, сега вече и тук очевидно има установяване около определени нива.

Премиерът Борисов остава с положителна сумарна ситуативна оценка – 54% одобрение, 41% неодобрение и 5% колебание. Тази оценка остава по-добра от традиционното доверие към Борисов, отчетено преди месеци. В основата на преобладаващите позитивни оценки досега е верният усет на властта към календара на обществените настроения.

Любопитно е как хората се отнасят към доц. Мангъров – който се утвърди като своеобразен символ на алтернативния прочит на ситуацията. 49% го одобряват, 30% не, а останалите се колебаят. За сравнение, проф. Мутафчийски има одобрение 70%, неодобрение 26% и 4% се затрудняват да отговорят. 

86% от анкетираните пък смятат, че България се справя сравнително добре с епидемията на фона на другите европейски държави, което допълнително потвърждава, че действията до този момент са оценени високо от мнозинството от българите.

От дистанцията на времето, решението за въвеждане на извънредно положение в страната за последните два месеца е оценено положително. Мнозинство от 75% от респондентите вярва, че това решение беше необходимо. Малко над една пета (21%) от запитаните го намират за ненужно. Останалите не могат да преценят.

Растат и очакванията за постепенна нормализация и завръщане към обичайния ритъм на живот в страната. Близо две трети от запитаните българи вярват, че до края на годината животът в страната постепенно ще се нормализира. 30% са по-скоро скептични, че ще се върнем към „нормалността“ до края на 2020 г., а 5% от запитаните не могат да преценят.

51% от българите смятат, че ограниченията за пътуване в чужбина вече трябва да отпаднат. 41% не са съгласни. Останалите се затрудняват да отговорят.

4 КОМЕНТАРИ

  1. За такава дезинформация се полага затвор, интересно как поръчковото социологическо проучване е стигнало до този извод?
    Направете ваше и ще разберете истината

  2. – Не одобрявам,а дори мразя управляващите! И то до един! Айде да видим тук какъв ще е резултата? Щото нямам доверие и на медии.100% на телевизии.99% на сайтове 😉

  3. Абе, авторът на тази измислица която си натворил!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! На каква дрога си бе????????????? Такава велика простотия трябва да подлежи на наказателно преследване за лъжеинформация!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ГЕРБавото „правителство“ начело с БУДА ТИКВАТА нямат повече от 2-3% „одобрение“, а тук чета за мокрите и болни фантазии на нЕкой безпризорник!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ГЕРБавите НЯМАТ ПОЧТИ НИКАКВО ДОВЕРИЕ ОТ НАРОДЪТ НИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук