Няма да си подам оставката заради интрига забъркана от изданието на газов олигарх, свързана с мониторинга на ЕК,  заяви пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

Той визира изфабрикуваната от „Сега“ на Сашо Дончев и раздухана от мейнстрийма на Иво Прокопиев партенка, според която в доклад на ЕК се посочвало, че мониторинга за страната ни няма да падне. Оказа се обаче, че подобен доклад няма, поради което Брюксел опроверга поредния фейк, скалъпен от олигархията, за да бъде атакувана държавата.

„Моята оставка винаги е на дневен ред. Няма да я подам, защото това е интрига, която тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тази интрига беше подхваната от точно определени конкретни лица, които съгласувано извратиха информацията и

въведоха в заблуждение обществото.

В този случай категорично заявявам заради този подход не, няма да подам оставка.

Това не означава, че след половин-един час няма да има друго основание или друга причина, по която да поискам да си подам оставката. Всяка една причина може да бъде, която касае управлението. ОСобено в правосъдната система, винаги има казуси, като всеки един от тях може да ескалира също до оставка. Аз не искам да коментирам едни или други подозрения, но се насъбраха някои събития с връзка между тях  и

извратеното тълкуване, което произлезе от вестник „Сега” и кръга на „Дневник” и „Капитал“

заяви Кирилов.

Той напомни, че по Механизма  за сътрудничество и оценка в края на м.г. получихме последния доклад  от Главния секретариат на ЕК. Този доклад беше обявен за последен и беше обявено, че сме изпълнили критериите по удовлетворителен начин. „Това, което се разпространява, не е препоръка, тук се целеше манипулация между три инструмента –  от една страна това е Механизмът за сътрудничество и оценка, който ние познаваме повече от 10 г.,  Механизъм на ЕС за проверка на върховенството на закона, който още официално не е стартирал, защото не са уточнени окончателно правилата, по които ще се осъществява и т.нар. Европейски семестър, където от един цитат всъщност се цели да се постигне внушението, че Механизмът за сътрудничество и оценка не е приключил“, каза още Кирилов.

Той обясни, че Механизмът за проверка на върховенството на закона е по отношение на всички 28 държави-членки, т.е. ние от миналата година с приключването на последния доклад имаме възможността да стъпим на равно с всички други държави-членки. „От 3 финални заключителни факта 2 са осъществени – третият поради промяната на ЕК остана да се приключва. По същество изненада не може да има, защото ние вече сме на съвсем друго ниво. Ние сме наравно с другите държави-членки и по отношение на нас ще се прилагат в еднаква степен всички контролни механизми. Много други държави-членки имат много по-сериозни проблеми с върховенството на закона, отколкото ние в България“, заяви Кирилов.

У нас е създаден вътрешнонационален постмониторингов механизъм специално за борбата с корупцията – Съвет за координация и сътрудничество. „Прие се постановление за този съвет, той ще  работи преди да стартира  Европейският механизъм за мониторинг на върховенството на правото. В момента тече процедура по покана  на НПО-та, тя започна през март, но с оглед епидемията удължихме срока и мисля, че няма проблем до края на юни да се възползват всички НПО-та, които имат предмет в тази област“, каза още Кирилов.

За Васил Божков

Правосъдният министър коментира и поведението на укриващия се в ОАЕ хазартен бос Васил Божков. „Бях свидетел на опита за правна интрига с джирото на акциите на ПФК „Левски” и се вижда какво е нивото на употребата на правото. Аз вярвам, че Васил Божков ще бъде изправен пред българския съд. За екстрадицията му очакваме становището на Министерство на правосъдието на ОАЕ и съответно тяхната съдебна процедура“, заяви Кирилов.

За Лозан Панов

На въпрос какво е становището му за поисканата от 11 бивши членове на ВСС оставка на председателя на ВКС Лозан Панов правосъдният министър каза:  „Аз смятам, че изявлението на колегите от бившия ВСС е с оглед тяхната морална преценка за предложението, за избора, който те са направили преди 5 г. и в този смисъл смятам, че те имат пълното право да оттеглят доверието от човека, който са избрали. По отношение на основанията, които се визират, аз бих могъл да допълня много повече основания за едно такова индивидуално решение. Ще посоча събитията от декември 2018 г., когато с надписване на закона чрез тълкувателно решение ВКС пренаписа българското право по отношение на отнемане на незаконно придобитото имущество на няколко български олигарха. Много отдавна г-н Панов има основание да си подаде оставката. Но в никакъв случай Лозан Панов не бива да бъде мотивиран да подава оставка, защото това също би се използвало повратно, това би героизирало без основание един зависим магистрат“.  

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук