Трима наши евродепутати са уличени в точене на евросредства през механизма за финансиране на заплати и офиси за сътрудниците им в Европарламента. Въпреки че скандалът гърми от сутринта след публикация на страницата на „EUReporter“ за данните, разкрити от Антикорупционния фонд у нас, до момента нито един от тримата не е коментирал твърденията публично.

На „Позитано“ 20, където е централата на БСП, обаче напрежението се усеща и се готви поредна протестна нота срещу лидерката Корнелия Нинова, защото има съмнения, че тя е била в течение на случващото се покрай нейните фигури в ЕП.

Според разследването локални сътрудници на тримата евродепутати са социалисти, които работят в международния отдел в партийната централа на „Позитано“ 20, което пък доказвало, че и соцлидерката Корнелия Нинова е в течение на нарушението.

Хубавицата Цветелина Пенкова

Бившият началник на кабинета на Румен Радев Иво Христов 

Според правилата на Европейския парламент, асистентите на евродепутатите подписват декларация, че няма да се занимават с партийна дейност, докато получават възнаграждението си от европейските данъкоплатци в полза на ЕП.

Разследването разкрива обаче, че асистентът на Елена Йончева – Илия Христов, и асистентката на Иво Христов – Калина Панайотова, седят бюро до бюро на четвъртия етаж в Международния отдел на партийната централа на БСП на „Позитано“ 20. Другият асистент на Христов – журналистът Георги Готев, хем му е сътрудник, хем отразява работата на ЕП, което представлява конфликт на интереси.

Асистентът на Пенкова – Никола Митов, който е дългогодишен международник, се оказва активист от младежката организация на БСП и дори е заснет да държи реч на събрание на младежите социалисти – нещо, което е забранено от правилата на Брюксел.

За офис на сътрудник на евродепутат се полагат по 8500 лв. на месец, а за възнаграждението му – 5824 лв. на месец, за да работи обаче за Европарламента, а не за БСП. Така въпросните сътрудници на еП с работни места в партийната централа на столетницата са взели по 70 хил. на година за един от юли 2019 до май 2020 г. или общо около 280 хил. лв. за възнаграждения на всичките четирима асистенти на Йончева, Христов и Пенкова.

Така на тримата евродепутати от БСП може да се наложи да връщат на Брюксел около 280 хил. лв., похарчени за сътрудници, плюс над 100 хил. лв. за офиси, а в същото време отишли за дейността на партийна организация.

Такъв прецедент има – още през 2018 на Марин льо Пен й се наложи да върне близо 300 хил. евро, които е дала на бодигарда си, назначен за асистент в ЕП.

Антикорупционният фронт вече е сезирал Европейската сметна палата за разкритите нарушения. Подадени са сигнали до ОЛАФ и до ръководството на ЕП за нарушението, извършено от евродепутатите на БСП.

Любопитната подробност обаче е на страницата на самия Антикорпуционен фонд няма и дума за разследването. 

1 коментар

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук