Има нов случай на заразен с коронавирус социален работник, този път в Ловеч

„Мая Манолова гледа на политиката като вид хазарт, не за първи път. Аз гледам на тези протести с тъга, защото липсва разумност“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод протестите днес. Пред Министерския съвет Манолова обяви готовност да се яви на парламентарните избори с план за 19 месеца и 19 мерки против кризата, свързана с коронавируса.

Социалният министър пък отговори, че мерките на социалното ведомство са работещи и ясни, а това дали Манолова иска да работи за хората е ясно от факта, че тя е избрала да „дезертира“ от поста омбудсман, каза още Сачева.

Министър Сачева посети дом за възрастни хора в кв. „Дървеница“, където занесе около 50 книги по случай предстоящия 24 май. “Аз съм тук не само да проверя мерките за безопасност в дома, а и за да напомня и подчертая, че чрез книгите трябва да бъдем разумни“, каза още Сачева.

„Всъщност най-големият вирус не е в момента COVID-19, а вирусът на демагогията и на популизма, с който трябва да се борим, защото там няма да ни помогнат маските, ръкавиците, карантината.“

Деница Сачева категорично отрече правителството да е пред разпад и определи това твърдение на Манолова, като поредна спекулация от нейна страна.

Социалният министър обяви, че има нов случай на заразен с коронавирус социален работник от Ловеч. Човекът е бил от разнасящите храна и предоставящите услуги на възрастни хора. Сачева обяви, че са взети всички необходими мерки за неговата изолация, която ще продължи 28 дни. Социалният министър увери, че РЗИ – Ловеч вече издирва контактните лица и предприема необходимите мерки, за да бъде ограничена заразата. До момента са направени 11 000 теста за коронавируса в домовете за стари хора и резидентните социални услуги. „98 са заразени. 52 са потребителите на социални услуги, които са заразени. 13 смъртни случаи имаме, те са основно във Видин – в дома в село Гара Орешец и в Кула. Останалите са заразени социални работници и персонал в социалните услуги, разясни Сачева.

Министър Сачева допълни, че 24 000 микро и малки предприятия вече са кандидатствали за помощ в размер на 97 милиона лева.  115 000 души вече са получили парите, изплатени им по схемата 60/40, обяви още министър Сачева. Микро и малките предприятия, които са кандидатствали по схемата 60/40,  пък са 24 000 на брой,  а стойността на изплатените средства е 197 млн. лева, обясни още Сачева.

В момента тече обществено обсъждане на мярка за средните фирми на стойност на 156 млн. лв. Те ще могат да кандидатстват за суми мегду 30 000 и 100 000 лв. Това са две безвъзмездни мерки, които са на обща стойност около 350 млн. лв. Мярката 60/40 е 1 млрд. и също е безмъзмездна помощ. Мисля, че доста се спекулира с тази тема. Кредитите към гражданите са в размер на 200 млн. Това е гаранцията, която се дава от Българската банка за развитие. Почти 1,4 млрд. е безвъзмездната помощ“, коментира министърът на труда и социалната политика.

„Възнамеряваме да инвестираме между 120 – 160 млн. лв. в програми, които са свързани с наемане на безработни лица, със субсидирана заетост, за да могат около 100 000 души, които изгубиха работата си, да възстановят заетостта си. В последните 10 дни безработицата се върна към нивата, с които стартира кризата – средно около 1300 души на ден се регистрират като безработни“, посочи тя.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук