Премиерът накара Горанов да похвали по-ниското ДДС и успокои, че няма да уволнява за инакомислие

Намаляването на ДДС е абсолютна грешка, то може да доведе до увеличение на други данъци, но Борисов поема риска, пък и се надява на приходи. Такива причудливи съвместни изявления направиха днес премиерът и финансовият министър Владислав Горанов. За капак министър-председателят накара колегата си да похвали смъкването на налога за книгите.

Сценките бяха част от

неспирния сюжет из социалните мрежи „Борисов кара джип“.

В лъскавото возило Борисов повози Горанов, а първоначално и кмета на Пазарджик Тодор Попов, тъй като пътуваха из тамошния регион. 

Малко след 9 часа триото слезе за разговор с репортери. Журналист използва датата 24 май и се поинтересува кога ще стане факт намаляването на ДДС за книгите. Премиерът отвърна, че се чака второто четене в парламента и потвърди, че налогът ще падне от 1 юли. После подкани Горанов да обясни мотивите. „Намаленото ДДС евентуално ще помогне при сегашните цени изданията да станат по-атрактивни за читателите. По принцип

ДДС, ако не намали цените, увеличава рентабилността.

Или цените ще станат по-достъпни, или издателствата ще станат по-рентабилни, няма трети сценарий“, каза Горанов. И двамата се усмихваха, демонстрирайки добро настроение. Горанов иначе е против намаляването на данъка, но преди седмица министър-председателят го скастри задочно: „Имам му доверие, ама аз съм му началник“. Борисов бе добавил, че който не е съгласен, следва да подаде оставка.

Запитан за вчерашната заявка на Мая Манолова да участва на избори, Борисов изстреля в следната последователност: „Не съм я гледал“, „Не искам да коментирам“, „Познавам я много добре“, „Тя за какво ли не се е кандидатирала“.

По-късно през деня двамата с министъра на образованието Красимир Вълчев посетиха и родопското село Бирково, където откриха нова училищна сграда. Примиерът продължи по темите от дневния ред. По адрес на Манолова заяви: „За всеки свободен пост тя се е явявала,

само за директор на това счупено училище не е кандидатствала.

Ама сега като откриеме новата сграда, сигурно ще дойде. Тя не е единствена, камо ли пък за жена да кажеш, че е единствена, това е смешно“. (Последното изречение е по повод заявката на Манолова, че е единствена алтернатива на управлението).

В Бирково Борисов отказа да коментира има ли напрежение между него и Горанов, но пък последва изненадваща част в думите му: „В ГЕРБ има демокрация. Аз самият съм убеден, че пипането на данъците и приходите е абсолютна грешка. Когато Менда и Горанов ми казаха, че това е грешка, го намалихме за ресторантите и хотелите, защото ги затворихме по време на кризата. Техните браншови организации обещаха да има повече приходи, затова

поемам отговорността за едно неправилно политическо решение

с ясен риск, но се надявам да има приходи. В този бранш работят 300 хиляди българи“. „Коментарите на критикуващите икономисти за намаляването на ДДС са правилни, но тези критикари трябваше да дойдат на срещите с хотелиерския бранш, за да чуят оплакванията и исканията им“, уточни Борисов. И допълни: „Ще намерим тези милиони, които липсват. Има бюджет на приходната агенция, но това не значи, че хората, които стоят до мен и ми казват кое е неправилно, ще ги изгоня или ще споря с тях“.

Горанов пък каза какво е обяснявал на Борисов: „Защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и се отказваш да определяш политики с повече инвестиции. Сваляне на ДДС ще доведе до повишаване на други преки данъци, което означава цялостно преосмисляне на данъчната система – това казах на Борисов при идеята за сваляне на ДДС“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук