Политици, сред тях и управляващи културата, демонстрират ярка писмена неграмотност

24 май, най-красивата българска дата. Празнува славянската писменост. За да се схване огромното й съвременно значение обаче, трябва да се разсъждава извън рамките на датата и конкретно славянския принос. Те са само част от тържеството на писменото общуване във всичките му езикови форми. Писмеността празнува постоянно и навред, защото е най-модерният и общопрактикуван символ на непреходността. Нима не е?

Допреди 15 години единствено отбрани хора като автори на книги можеха да напишат нещо, което милиони да прочетат. Сътворените от „простосмъртните” знаци оставаха в документи, лични бележки и кореспонденция. Но най-масовата високоразвита технология – интернет мрежите, даде възможност всеки човек да пише буквално пред очите на планетата.

Така писмената грамотност от архаизъм се превърна в най-видимия елемент на човешката култура, пише Диян Божидаров във вестник СЕГА.
Затова ако днес сте родител, а детето ви не иска да учи нещо, което счита за остаряло, разкажете му как във вашето детство никой не е предполагал, че високите технологии ще преобърнат раклата, където сте кътал непотребни уж вещи.

За съжаление, интернет мрежите са дефиле на хора, които навремето са недоучили уроците. За още по-голямо съжаление не са учили и тези, които следва да са за пример и определят обществените правила. 24 май е добър повод да видим как в свободния живот се справят писмено люде, чиито знания и книжовност се превръщат в закони, заповеди, правилници, включително в културата.

Десета година юридически таран на управлението е Десислава Атанасова. Четири мандата депутат, бивш министър на здравеопазването. „Днес рожден ден празнува, световната и европейска шампионка по борба – Тайбе Юсеин! Taybe Yusein, да си здрава, много щастлива и още стотици пъти, да чуваш българският химн със злато на гърдите!”, пише тя във Фейсбук.

„По-пълна“ от пълния член е пунктуацията при Атанасова, защото други нейни статуси от последните месеци гласят: „Две от националните телевизии, са избрали да отбележат годишнината от атентата в „Света Неделя“, с участие на представители на същата партията” (тук членуването очевидно е неволно); „Днес заедно с колеги от ПГ на ГЕРБ, внесохме предложения за промени в Закона за мерките по време на извънредно положение”.

Хората, които отговарят пряко за културата, би трябвало да са грамотни до последната тънкост. Културтрегерът Андрей Слабаков обаче, член на ресорната комисия към Европейския парламент, е сътворил това: „С евентуалното отслабване на извънредното положение, театралните сцени, концертните зали и кинотеатрите, ще бъдат едни от последните места, които ще бъдат отворени”. Не остава назад и мъжът, ръководещ сектора в България – Боил Банов. „Въпрос на съвест е, всеки един да помага да се овладее епидемията”, призовава той във Фейсбук.

Както се вижда, запетайките са по-неовладяеми от епидемията. И именно в тях бъркат най-често български и европейски политици. Но Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, а сега член на комисията в Народното събрание по младежта и спорта, може да се похвали с още по-сияен бисер. „30 са лекарите в нашия парламент и искам да ги попитам, има ли в историята до сега, друг такъв вирус”, дебатира той здравните тематики в социалните мрежи. Неподражаемостта на така изписаното изречение се подсилва от факта, че го твори не просто дългогодишен политик, ами и истински „Рицар на книгата”.

Титлата бе връчена на Атанасов през 2010 г. от неправителствена организация за насърчаване на четенето сред младите. Съвет към другите рицари: „30 са лекарите в нашия парламент и искам да ги попитам има ли в историята досега друг такъв вирус”, е правилното изписване.

И още запетайки: „Нямаше да е зле, след посещението си в САЩ, Каракачанов да беше информирал обществото ни, за поредната си чупка в кръста…”, громи Десислав Чуколов вътрешния враг. Плюс словоред от Александър Сиди пак по повод „патриотични“ междуособици: „Радваме се, че ни спестихте този труд, но макар че, уверяваме Ви, ние бяхме подготвили своите текстове, защото като предложим нещо, имаме готовност и да го отстояваме”. Друг млад депутат – Александър Мацурев, който иначе не прави много грешки, се е постарал любимият партиен вожд да не остане без пълен член:

„Днес се проведе работна среща на министър-председателят Бойко Борисов и членове на Министерски съвет с…”. Разбира се, бъркат не само политици от всички възрасти в ГЕРБ и (не)обединени патриоти. Борис Бонев от „Спаси София” изписва улиците и площадите ту с кавички, ту без, понякога бърка запетайките. И Радан Кънев (ДСБ) от време на време ги греши в блога си.

Целият този жанр си има класика. Тя е онова „Збогом” на Стефан Данаилов в качеството му на министър на културата, „Брекзид”-ът на председателя на парламента Цвета Караянчева, а вече и: „имспекцията”, „с Сашо” и „до като” на финансовия министър Владислав Горанов.

Изводът е, че малките българчета днес трябва да учат – много; не само заради оная ракла, но и да превъзмогнат средата, създавана от тия, които навремето не са.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук