Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата, отговори бизнесменът от Дубай

Очаквано прокуратурата обвини намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и като организатор на група за убийства и принуда. Това досъдебно производство бе отделено от основното дело срещу него още преди месец, но по него досега той нямаше повдигнати обвинения. Сега той е обвинен и като подбудител на 4 конкретни убийства. 

Днес, 27 май 2020 г., Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност Васил Божков за ръководене на организирана престъпна група с участието на още три лица, създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления, съобщава държавното обвинение.

Според събраните до момента доказателства престъпната група била действала на територията на България от 2012 г. Така формираното между всички обвиняеми престъпно сдружение е имало за цел да извършва съгласувано в страната убийства, изнудвания и други тежки престъпления, твърди прокуратурата.

Освен за ръководене на престъпна група, по новото досъдебно производство по отношение на Васил Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към убийството на лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., както и за оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини, посочва още прокуратурата.

„След току-що обявените поредни седем обвинения от спецпрокуратурата, ще направя официално признание, което може да доведе и до ново обвинение. Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Възнамерявам да продължа да го правя“, обяви само минути след като се разбра за новите обвинения Васил Божков.

За разследване за убийства и изнасилвания пръв публично призова бившия съдружник на Васил Божков Цветомир Найденов. Той на няколко пъти в публични изявления директно свърза Божков с убийството на Йордан Динов и опита за убийства на Манол Велев. Съпругът на депутатката от БСП Весела Лечева Манол Велев бе прострелян от неизвестен и досега убиец на столичната улица „Мизия“ през юли 2007 г. Той оцеля по чудо, но оттогава е в пълна неподвижност и е в оборудвана специална медицинска стая. Велев беше свързан с хазартния бизнес, имаше и игрални зали. 

Пет години по-късно – през април 2012 г., в самия център на София бе застрелян представителят на австрийска букмейкърска фирма Йордан Динов. Полицията твърдеше, че за Динов е имало данни, че се е занимавал с нелегален хазарт,че имал регистрирана букмейкърска къща и че първата му регистрация в полицията е от 2004 г. Още тогава се заговори, че той е бил в конфликт с голям хазартен оператор. Само месеци след убийството му, полицията се похвали, че е задържала двама човека. 37-годишният Николай С. е арестуван като физическия убиец, съобщи тогава зам.-директорът на Столичната полиция Ивайло Спиридонов, който сега оглавява ГДБОП. Като негов помагач пък бе задържан 42-годишният Кирил К. И двамата се оказаха криминално проявени. Тогава Спиридонов обяви, че мотивът на показното убийство е неясен и че търсели поръчителя. И до момента не е известно двете лица да са осъдени за убийството, нито да има разкрит поръчител.

За убийствата на Динов и Велев Цветомир Найденов обяви на няколко пъти, че имал доказателства и ги бил предал на прокуратурата. Найденов твърдеше, че разрива с Божков, който тръгнал през лятото на 2019 г., бил и заради това, че те самите с брат си се почувствали застрашени да не бъдат убити като Велев и Динов. Найденов е не само основен, но по някои от обвиненията и срещу някои от обвинените заедно с Божков хора единствен свидетел. Такъв той е срещу съпругата на бизнесмена Елена Динева. До този момент не е известно да има и друг свидетел, който да твърди за съпричастнот на Божков към убийства.

До този момент Божков имаше вече повдигнати 11 други обвинения. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. По-късно от прокуратурата обявиха, че Божков ще отговаря и за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред. С новите днешни 7 обвинения общият брой набъбва на 18.

Самият бизнесмен бе задържан в Дубай, след което българските власти поискаха неговото екстрадиране. До момента обаче няма решение на властите в ОАЕ за негово връщане. 

Почти всеки ден бизнесменът пише постове във Фейсбук, с които атакува властта в България. Той пусна свои смс-и с финансовия министър Владислав Горанов. После пусна своя паметна записка с Кирил Домусчиев.

Дни по-късно обяви, че някой се опитва да продаде негов ритон, който бил иззет от прокуратурата. 

В интервю за Би Ти Ви той нарече управлението в България хунта, а по-късно се закани в пост във Фейсбук, че ще съди и ще търси отговорност от всички, които репресират негови близки, приятели и партньори.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук