Разбиващ доклад на Европейската служба за борба с измамите (The European Anti-Fraud Office (OLAF) за 2020-а сочи, че през България е пропуснато китайско карго към Централна Европа за колосалните €600 млн., близо 1,2 милиарда лева! Скандалната новина идва от високопоставен източник в Агенция „Митници”, изнервен от петното, което се лепва на цялата структура от действията на неколцина корумпирани.

„Докладът на ОЛАФ е толкова критичен, че ако бъде оповестен, че разтърси държавата из основи. Проверяващите са открили, че само последните две години през нашите граници е преминало китайско карго за 600 милиона евро, които са директна щета за бюджета на ЕС. Най-лошото е, че тези пари ще трябва да бъдат възстановени от всички нас”, констатира информаторът ни.

Разкритията на ОЛАФ рефлектираха по върховете на митниците – както първо Lupa.bg съобщи още през април, шефът на Териториална дирекция „Югозападна”, към която е и летище София – Марио Методиев, бе уволнен. Имаме и гореща новина – с поста си се е разделил и досегашният главен директор на главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване” (МРР), пое поста в специално измислената за него дирекция? Георгиев направи светкавична кариера от обикновен полицай в Пловдив до разследващата наркотрафика и контрабандата дирекция благодарение на връзките си с шефката на правната комисия в парламента Менда Стоянова, обясни нашият източник.

„Как няма да пропуснем толкова китайски стоки към Европа, след като корупцията тук е на всички нива?! Ето ви пример от последните дни – началникът на една от регионалните митнически дирекции има навика за раздава на служителите допълнително материално стимулиране (ДМС) на всяко тримесечие. По това перо неговият заместник получил 1500 лева, но не си взел веднага парите, защото бил в отпуск. Когато се върнал, шефът му го извикал и му напомнил, че има да взима ДМС, но реално ще получи само половината от сумата, защото другата половина отива в партийната каса”, възмути се висшият чиновник в агенцията, управлявана от бившия главсек на МВР Георги Костов

Най-скандалното, според нашия информатор, е, че в митниците се говори как трима човека от върховете на Агенцията са си разделили над 100 милиона лева именно покрай каргото за 1,2 млрд., „пропуснато” през нашите граници.

„Ако искате да се поровите в мръсното бельо на контрабандата, проверете следната информация – 98,5% от износа на китайско карго за ЕС става през три митнически бюра – Илиянци, Кремиковци и Варна-Запад. Като журналисти попитайте и защо властта крие доклада на ОЛАФ, нека го оповести публично, за да видим защо България продължава да е проядена от корупция”, призова служителят на Агенция „Митници”.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук