Братя Бобокови и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков са влезли в полезрението на ДАНС заради вноса на боклук в България. Това разкиха пред Фрог нюз разследващи.

Твърди се, че служителите на родното ФРБ, които са водили оперативната разработка,  са се натъкнали на подставени фирми, чрез които се е осъществявал вноса. Затова и действията срещу Бобокови и зам.-министъра са свързани и се отнасят за едно и също нещо. Действия в момента има в няколко града-София, Русе, Плевен, Ботевград и  Пловдив.

Очаква се прокуратурата да даде повече подробности за схемата на вноса. Твърди се, че аферата е била осъществувана с помощта на известни политици. От Ботевград Живков бе докаран в сградата на МОСВ в София, където разследващите проверяват документация. На място е и спецпрокурор Ангел Кънев. „По-късно в края на деня ще бъде направо изявление от говорителя на главния прокурор по случая“, каза лаконично той.

Разследващите са влезли и във вила на Живков в Правец, където той е бил два мандата кмет на града. Във вилата проверяващите са търсили документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци. През януари т. г. главният прокурор Иван Гешев заяви публично, че зам.-министър от МОСВ е разрешил влизането на боклук от Италия. Той обаче не спомена името му. „Oправомощен зам.-министър е издал решение в началото на месец декември 2019 г. , с което позволява трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Република Италия“, уточни тогава Гешев.

Припомняме, че през януари заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков беше на разпит в Специализираната прокуратурата във връзка с водната криза в Перник. Той беше посочен от адвокатите на намиращия се в арест министър в оставка Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите. Живков заема поста на зам.-министър в екоминистерството от 2014 година.

Братя Бобокови

.

Братята Атанас и Пламен Бобокови имат два основни бизнеса – производството на акумулаторни батерии, което се извършва от „Монбат“, и бизнес с масла, който е развиван с марката „Приста Ойл“.  По-малкият брат – Пламен Бобоков е председател на съвета на директорите на „Приста ойл холдинг“, а Атанас Бобоков е и председател на съвета на директорите на „Монбат“. Двамата са известни още с дейността на Фондация „Братя Бобокови“, с закупуването и реставрацията на емблематични сгради – паметници на културата в Русе, както и с голямата си нумизматична колекция за която последните няколко години изграждаха специален музей в крайдунавския град.  Фамилията Бобокови се свързва още с ресторанта и бутиковата винарна „Левента“, както и със спонсорството на спортната зала в града.

Любопитна подробност е, че миналата година Веселин Марешки обяви, че ще сезира прокуратурата за връзки на вицепремиер Кресимир Каракачанов с братя Бобокови и по-конкретно за нерегламентирано държавно финансиране на техен проект за спортната зала в Русе. Днес отново лидерът на „Воля“ напомни за твърденията си в парламента.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук