Той не е бил пуснат да се качи в самолет, за който имал билети, платени от семейството му

Българското правителство и МВР не са позволили на австралиеца Джок Полфрийман да напусне България, независимо от съдебното определение, с което се отказа възобновяване на делото за предсрочното освобождаване. Това става ясно от негов пост във Фейсбук. 

„Моля, не вярвайте на фалшивите новини, не ми беше позволено да напусна страната, тъй като решението да не ми позволите да пътувам не се основава на закона, а решението на правителството, което се ръководи от Бойко Борисов“, пише Полфриймън и добавя: „Незаконно Министерството на вътрешните работи ми попречи да напусна страната, включително ми попречи да се кача на самолет“. От думите става ясно, че той е имал билети, платени от семейството и „резервации, направени от DFAT“. В съобщението му се твърди, че българското правителство е уведомило вчера официално „австралийските власти, че няма да уважават съдебното решение“ и няма да му позволят свободно да пътува.

Също вчера Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Определението на Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова е окончателно. То идва половин година, след като съдиите приеха, че казусът е изяснен.

Според върховните съдии искането за възобновяване на делото е недопустимо. В мотивите си те посочват, че на възобновяване подлежат влезлите в сила присъди и решения, както и някои определения. Условното предсрочно освобождаване обаче не е сред тях

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. От тях излежа 12, след което беше пуснат предсрочно от тричленен състав на Софийския Апелативен съд, председателстван от съдия Калин Калпакчиев с мотива, че се е поправил докато е излежавал присъдата. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук