Понятието „содомия“ се намира в староруски текстове с църковен, морализиращ характер, по-конкретно в специалните духовни училища за грехове, които е трябвало да помогнат на християнина да се подготви за изповед, а свещеникът правилно да постави въпросите, зададени на покаяния.

Понятието „содомия“ се намира в староруски текстове с църковен, морализиращ характер, по-конкретно в специалните духовни училища за грехове, които е трябвало да помогнат на християнина да се подготви за изповед, а свещеникът правилно да постави въпросите, зададени на покаяния.

Предпетрински период

От тези текстове се вижда, че понятията за содомия са били доста неясни и са включвали всякакви отклонения от нормалните плътски удоволствия. Содомитите се считали не само за мъже, които влизали в интимни отношения с други мъже, но, например, жени и мъже, които предпочитали позата „жена отгоре“. Но, като цяло, Русия била по-толерантна към това, отколкото в Европа. Нямало наказание за содомия, а само църковно покаяние.

В същото време, налагайки покаяние, свещеникът отчитал семейното положение на грешника и възрастта му и взимал предвид дали той е „пасивна” или „активна” страна. Като цяло наказанието за содомия съществувало в същите граници, както и за обикновения разврат: покаянието на църквата било за период от една до седем години. Покаянието се състояло, например, в отлъчване от тайнството за определен период от време, в определен брой земни поклонения и т.н.

Освен това, ако между мъжете нямало осъществяване на анален контакт, тогава престъплението било квалифицирано като „мастурбация“, което се наказвало по-леко.

Периодът на Петър I и XVIII век

Като цяло ситуацията със законодателството по отношение на содомията в древна предпетринска Русия предполагало, че този грях, въпреки че е съществувал, и то на доста места, все още не бил прекалено разпространен.

При Петър I ситуацията се променила. Той бил широкоскроен, но се носели слухове, че имал интимни взаимоотношения с мъже. Това обаче не го спряло през 1706 г. да приеме закон, в който „неестествената изневяра с говеда“, „съпруг и съпруг“ и „блудстващите с деца“ да бъдат наказвани с изгаряне.

В устава от 1716 г. обаче разпоредбата за изгаряне на клада е изключена и заменена с телесно наказание, а в случай, че съжителството с мъж настъпи с използването на насилие – вечно изгнание. Това се отнасяло най-вече за военните.

Екатерина II отменила тези наказания, тъй като императрицата вярвала, че „срамът и безчестието“, съпътстващи ареста за содомия, само по себе си е достатъчно наказание.

XIX век

19 век, времето на просветлението и процъфтяването на руската култура и изкуство, също било белязано от разпространението на содомията. Във висшето общество на Санкт Петербург почти всички коментирали  скандалните отношения между министъра на образованието Уваров и младия княз Дондуков-Корсаков. Принцът нямал нищо, освен красота, но Уваров назначил любовника си за вицепрезидент на Академията на науките.

Широкото разпространение на содомията обаче се дължало факта, че след 1832 г. тя престава да бъде религиозен и морален проблем. Параграф 995, отнасящ се до содомията, бил включен в новия Наказателен кодекс, съставен по модела на Вюртемберг. Аналният контакт между мъжете бил наказуем с лишаване от всички права на държавата и изгнание в Сибир за 5 години. Параграф 996 наказвал изнасилването или съблазняването на непълнолетни лица с тежък труд от 10 до 20 години.

Това законодателство било в сила до 1903 г., когато бил приет нов Кодекс за наказание. Той бил много по-мек по отношение на содомията. Съгласно член 516, аналният контакт между мъжете се наказвал с лишаване от свобода до 3 месеца. При по-сложни обстоятелства, като насилие и съблазняването на непълнолетно лице, извършителят бил наказван за период  от 3 до 8 години. Бащата на писателя Набоков, адвокат Владимир Набоков, предложил да се премахне наказанието за доброволна содомия между възрастни, но това предложение не било прието.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук