Стига с партизанските способи и правенето на нищо. Поне за българите в чужбина да бъде осигурено, или гласуване по пощата, или електронно гласуване. Хората, които не искат модерните способи за гласуване, пазят сегашната изборна система, пазят хората, които носят чувалите и протоколите, които се променят по определен начин.

Това призова икономистът  Мартин Димитров в предаването „Студио Хъ“ по телевизия 7/8 за пътната карта на ЦИК.

Тази пандемия я видяхме, а може да има и по-дълга, заради това ние трябва да сме подготвени и да можем да осигурим електронно гласуване. Те се готвят да няма гласуване, ако пак има такава ситуация, ще отменят изборите.

Тактиката на ЦИК е партизанска, действат по такива способи – крият се и отлагат събитията. Краят на март трябваше да приемат пътна карта за въвеждане на електронното гласуване. Нямаше я, излезе по късно. До 2023 г. ще се прави експеримент, пише в нея. От 2016 г. започнаха и сега до 2023 още ще правят експерименти за електронно гласуване.

Специалисти обърнаха внимание, че според закона трябва да бъде създадена комисия за техническо обезпечаване на този процес. ЦИК са вкарали в тази комисия себе си, а не специалисти по електронно дистанционно гласуване. Целта е да няма напредък, нито на дистанционното електронно гласуване, нито на гласуването по пощата.

Всички ги е страх от гласовете на българите в чужбина, които са 2-3 милиона. Ако се включат техните гласове, това ще промени картата. Електронното гласуване може драматично да вдигне гласуването в България. Много българи пътуват, много и работят в чужбина. За такива хора гласуването от компютъра им ще е изключително удобно. За какво са ни през 2023 година тези възможности, след като изборите са след 8 месеца.

Поне за българите в чужбина трябва да бъде осигурено това право на гласуване.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук