Действията по разследване на аферата с боклука продължават, а в студиото на БНТ прокурор Ангел Кънев наблегна на значението на екологичния елемент. По думите му отпадъци са били внасяни в страната, преседявали са известно време на площадки, след което е търсен начин тези отпадъци да бъдат скрити или разпръснати по незаконни сметища.

Категорично тези опасни отпадъци не са били третирани правилно, по делото колегите са събрали редица доказателства, коментира прокурор Ангел Кънев и увери, че се правят множество експертизи, за да се установи точния състав на отпадъците. В дългосрочен план много по-вредни последици крие третирането на тези опасни отпадъци, допълни Кънев.

Припомняме, в петък от ВАП информираха, че проверката в страната е установила 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания.

Допреди половин година процесът по внос на боклук е бил почти напълно безконтролен, заяви Ангел Кънев.

Тази нощ след близо 14-часово заседание специализираният наказателен съд остави в ареста и зам.-министъра на екологията Красимир Живков, бизнесмена Атанас Бобоков и още трима от обвинените за организирана престъпна група от 10 души за внос на отпадъци.

По отношение на действията на тази група Ангел Кънев уточни, че те са се опирали или на превишаване на правомощия от страна на длъжностни лица или на неизпълнение на задълженията. Издавани са били и протоколи с неверни удостоверения, че търговските дружества разполагат с мощности за третиране на съответните отпадъци, за да утилизират съответните отпадъци. Като такъв случай на употреба на длъжностно лице Кънев посочи ситуацията в Плевен, където проверки не са правени, въпреки че служителите разполагат и със съответната техника и нужните знания.

Прокуратурата е установила, че за половин години групата е генерирала последващ данъчен кредит за над 500 000 лв., но в момента се събират още доказателства за още финансови средства. Ще бъдат направени искания за разкриване на банкови сметки и тайни, не само на територията на България, а и в чужбина.

Все още е рано да се посочи кой е бил ръководителят на тази организирана престъпна група, призна Ангел Кънев, като уточни, че често тези групи нямат един ръководител, а няколко.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук