22 са новите случаи на коронавируса, отделение в болница в Сливен е затворено заради голям брой заразени медици

„Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено“, призна премиерът Бойко Борисов по повод разпоредби, издавани във връзка с мерките срещу коронавируса, цитиран от БГНЕС.“Ако имате редкия шанс да мога да разпоредя какво да се случи, на друго място ще се чудят какво и как да направят. На 15 юни изтича извънредното санитарно положение. На 15 юни трябва да падне всичко, а да останат само социалните мерки”, каза той в началото на днешното правителство заседание, което е първото присъствено след разхлабването на мерките заради COVID-19.

Борисов посочи като пример за недомислие заповедта за предпазните маски – носенето им в закрити помещения, ресторанти и т.н. „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант – може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски”, заяви премиерът, цитиран от БГНЕС.

22-ма са новозаразените с коронавируса в България в последното денонощие, съобщи доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб за борба със заразата на традиционния сутрешен брифинг. Това са 13 жени и 9 мъже, като сред тях и две деца под 2-годишна възраст от София, които обаче не се нуждаят от болнично лечение. Общият брой на болните от COVID-19 у нас вече е 2560. В последното денонощие са направени 1347 PCR теста.

Сред новозаразените има 9 медици, като 2-ма от тях са лекари, а останалите са медицински сестри и санитари. 7 от медицинските лица работят в едно и също отделение на болница в Сливен, което обаче не приема пациенти с коронавирус. „Тези факти потвърждават огнищния характер на коронавирусната инфекция, таргетните групи и допускането на възникването на такива случаи при неглижиране на притивоепидемичните мерки“, казар доц. Димов. Отделението в сливенската болница е затворено, като предстои да бъдат изследван широк кръг от контактни лица, както и всички преминали оттам пациенти.

Излекуваните за последното денонощие у нас са 83-ма, като общият им брой става 1206 души.

Починалите за последното денонищие са 2-ма души, като единият от тях е лекар от Видин. Мъжът на 77 г. е починал в столичната болница „Света Ана“, където е бил преведен за лечение. Той е имал и придружаващи заболявания. Починала е и жена на 67 г. от Пловдив, която е имала исхемична болест на сърцето като придружаващо заболяване. Общият брой на жертвите в България е 146 души, като средната възраст на починалите е 68,7 г.

Броят на настанените в болница е 132, като само 9 от тях се нуждаят от интензивно лечение, каза още доц. Димо Димов.

5067 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 99 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 58 (1.1%) случая – за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 45 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за „златен стандарт“ PCR-тестове са 465, от които 12 (2.6%) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни. 

1 коментар

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук