24 май да се преименува и от Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост да стане Ден на българската писменост, просвета и култура.

Това предлага ВМРО, съобщиха на брифинг в парламента депутатите от „Обединени патриоти“ Красимир Богданов и Искрен Веселинов. Те предвиждат преименуването да стане чрез промяна в Кодекса на труда, свързана с празниците в България.

„Законопроектът за изменение на Кодекса на труда предвижда промяна в чл. 154 ал. 1, където са оказани официалните празници в Република България. Това, което ние променяме, конкретно е думите „24 май на Българската просвета и култура и на славянската писменост“ да се заменят с „24 май Ден на българската писменост, просвета и култура“, каза Богданов.

Той не изключи възможността за последващи претенции на други държави и дипломатически проблеми. Но изтъкна, че това е само първата стъпка.  Според него с конкретния документ нямало да се предизвикат спорове, но вероятно в бъдеще щяло да има. И твърди, че предложението е продиктувано от необходимостта да се постави точка на дебата каква азбука е кирилицата.

„След срещи с множество патриотични организации взехме решение за поправката, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, знае, че, ако глаголицата и да има своите характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българската земи, за нуждите на българската държава“, каза пък Веселинов.

Той допълни, че преди няколко  месеца представителите на „патриотите“ в европарламента Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков имали среща с академици, които поставили тази задача доста остро. „Тук в България е само част от бойното поле на тази идея. Смятаме, че в европейските институции трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно и да е ясно, че кирилицата е българска азбука“,

Той говори и за оттегления днес от „Обединени патриоти“ законопроект за промени в закона за политическите партии, който трябваше да бъде гледан в пленарната зала. Веселинов обясни, че им е било припомнено за договорка да се създаде работна група за промяна във финансирането на партиите. Все пак той подчерта, че те не се отказват от предложенията си и ще поставят въпроса и на следващия председателски съвет.

Веселинов каза също така, че новият зам.-министър на екологията Славея Стоянова не е предложение на ВМРО. „Доколкото разбирам, просто е предложен експерт за тази длъжност, квотата си е на ГЕРБ“, каза той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук