Напрежението в САЩ продължава да ескалира. Хиляди граждани се бунтуват и протестират в десетки градове. А няколко телевизии и радиостанции в Америка замлъкнаха, за да почетат паметта на убития Джордж Флойд.

„Цялото това проектиране, тази проекция и символи, които президентът Тръмп прави на сила и на държавност, са необходими в тази ситуация, в която тълпи с насилствено поведение помитат, ограбват, унищожават цели бизнеси, убиват хора, има убити полицаи“, каза проф. Йонко Мермерски в ефира на BulgariaOnAir.

Той посочи, че в настоящата обстановка  поведението на Тръмп, символизирайки своята сила и присъствие, е много важно това. 

„Той предложи на губернаторите да им помогне с армията, защото те не се справят. В щатите, в които губернаторите и управленията са от демократическата партия – там има вълна на неолиберализъм, в която законността не е точно, което трябва да бъде. Много правила не се спазват и вследствие на това положението направо се изпуска“, допълни проф. Мермерски.

Той коментира, че има забрава защо всъщност започнаха тези протести, които вече прерастват в насилствени бунтове.

„Във Вашингтон, който е много силно демократичен град, има три кръга на защита – първият е вътрешният периметър, вторият е средният периметър. Това се изпълнява от охранителните служби. Външният, който винаги се осигурява за ВИП персони, се осигурява от кметската власт. Кметът там не осигури този периметър. Средният периметър на защита на Белия дом, който е Secret service, трябваше да излезе и да упражнява управление на тълпата„, категоричен е професорът.

И допълни, че скриването на американския президент в бункер е решение на неговата охрана.

„Тези организирани престъпници се крият зад това, че се правят уж мирни протести. В най-хубавата част на Вашингтон магазините, ресторанти и фризьорски салони са изгорени“, каза още проф. Мермерски.

Вижте целия разговор във видеото.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук