/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

Хидроксихлорохинът няма превантивен ефект срещу коронавируса, сочат данните от проучване

В Северна Македония от днес е в сила нова карантина, предава БНР. Властите възстановиха поне временно полицейския час заради многото нови случаи на коронавирус в страната. От днес е ограничено движението на гражданите в югозападната ни съседка от 21ч. вечерта до 5ч. сутринта. В Скопие, Куманово, Щип, Тетово и още няколко общини мярката ще е в сила до понеделник. През уикенда за по-голямата част от страната движението ще е ограничено още от 16 ч. В забранените часове ще продължат да работят магазини за хранителни стоки, аптеки и ресторанти, осъществяващи доставки. 

Вчера в Северна Македония бяха отчетени над 100 нови потвърдени случаи на Covid-19, като повече от половината са в Скопие. Броят на заразените се увеличи драстично през последните дни. Здравният министър Венко Филипче обясни нарастването с незачитането на ограничителните мерки от големи групи хора.

Проучване на учени от Университета в Минесота пък показва, че превантивната употреба на хидроксихлорохин не предпазва от коронавируса. Те са изследвали 821 души, които са били контактни на заразени с COVID-19, става ясно от публикация в специализираното издание New England Journal of Medicine. Това е първото голямо, контролирано клинично изпитание на предизвикалото доста спорове антималарийно лекарство. В продължение на две седмици на участниците са давани или хапчета плацебо, или хидроксихлорохин. Резултатите показали, че има малка разлика при тези, които са развили симптоми на коронавируса. 

„Заключението ни е, че ако някой общува с инфектиран с COVID-19, то няма да може да се предпази от заразата, ако приема хидроксихлорохин след това“, казва д-р Дейвид Боулуеър от университета в Минесота, цитиран от в. „Ню Йорк таймс“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че приема препарата като предпазна мярка срещу коронавируса. 

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че възобновява клиничните изпитания на антималарийния препарат хидроксихлорохин за лечение на пациенти с коронавирус, предадоха информационните агенции. Те бяха прекратени миналата седмица заради опасения за сигурността на пациентите, след като авторитетното медицинско издание „Лансет“ публикува данни от проучвания, че лекарството увеличава смъртността и води до сериозни сърдечни проблеми. Вчера обаче изданието се дистанцира от публикацията за въздействието на хидроксихлорохина и призна, че имало сериозни опасения относно достоверността на данните. 

 Известната Виенска държавна опера ще отвори врати в понеделник – със 100 гости на спектакъл в съответствие с насоките на правителството за борба с коронавируса. Класическите концерти също ще бъдат възобновени в петък във известните Musikverein и Konzerthaus за ограничена публика. 

„Имаме само 100 души публика. Това не е много, но е начало. Ето как музиката може и трябва да се преживява – на живо“, каза диригентът Даниел Баренбойм, който ще ръководи Виенската филхармония при първото изпълнение в петък след отпадането на блокадата. 

Всички членове на оркестъра са дали отрицателен тест за коронавируса. Те ще свирят без маски, но ще се придържат към правилата за социално дистанциране. В Държавната опера във Виена този месец ще се проведат общо 14 концерта за до 100 зрители всеки. Всички ще бъдат предавани на живо безплатно, съобщиха от операта. Първото представление в понеделник ще бъде рецитал на австрийския оперен бас Гюнтер Гройсбоек, като цената на билета ще бъде 100 евро. То ще бъде последвано от още рецитали и други концерти, включително камерно изпълнение на Виенската филхармония на 10 юни. Мащабните оперни спектакли ще започнат отново едва през септември.

Виенската държавна опера обикновено е домакин на 350 представления за около 600 000 зрители на сезон, генерирайки около 131 000 евро приходи от продажбата на билети всеки ден. Операта и другите концертни зали поискаха от правителството по-голяма подкрепа, за да компенсират загубените приходи поради ограничителните мерки.

– Общият брой на заразените с коронавируса в глобален мащаб е 6 511 713 души, а жертвите са 386 073, сочат актуалните данни на американския университет „Джонс Хопкинс“. Най-засегнатите от заразата остават САЩ с над 1,8 млн. заразени и повече от 107 хил. жертви. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук