МС
МС

Кой ви каза, че всичко е свършило, просто се появиха някои положителни тенденции – за четвърта седмица числото за предаване на заразата намалява – вече 10 заразяват 8, но инфекцията е сред нас и има някои клъстери, които ни заплашват.

Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб пред БНТ.

Преди 2 месеца Мангъров каза, че 500 000 българи са имали контакт с вируса, сега станаха 200 000 според него. Скоро ще имаме надеждни данни за влезлите в контакт с коронавируса – изследване в Пловдив. Иначе някой колега, който представлява само себе си, може да си говори всичко“,  посочи Кантарджиев.

Няма хаос с разликата на числата за заболелите от коронавирус. 101 дни данните се събираха по телефон и факс, сега се въведе електронна система, която откри грешки на предишната система, които никой не искаше да скрие. Преди казваха, че нарочно сме увеличавали броя на починалите, а сега се оказа, че 12 смъртни случая не са били вписани.

„Никой от щаба не е карал хората да пишат, че пациентите са починали от коронавирус“, категоричен бе той.

„Още през март казахме, че пикът ще е средата на април, слава Богу адът не беше в цялата страна, а в дадени области“, допълни Кантарджиев. И даде пример с област Видин, където голяма част от лекарския персонал се разболя, което сериозно намали капацитета на болницата: „Тогава министърът на здравеопазването разпореди болницата в Монтана, във Враца, в Лом, Окръжна болница „Св. Анна“ в София приеха голяма част от тези болни в една областна болница Видин. Ако беше станало във всички болници, къде щяхме да ги караме.

В Северна Македония мюсюлманските празници създадоха огнища на инфекцията, докато у нас се взеха мерки да не се събират хора в джамиите“, обясни той.

„Блокадите на села и градове не е ефективна мярка“, категоричен бе той.

„Ако има тенденция за повишаване в 5 параметра, които следим всеки ден, може да има затягане на мерките. Засега разчитаме на съзнанието на българския народ и дори да отпаднат някои мерки, да продължава да избягва събирания на закрито, да се мият редовно ръцете.

Доста хора и след отпадане на мерките ще продължат да си носят маските в градския транспорт и магазините, и това е правилно.

Разстройствата по морето през лятото са бактериални, а на морето в предстоящия сезон също да не се събират много хора в затворени помещения, а купоните – навън. Най-добрият дезинфенктант е слънцето.

Внимавайте за кърлежи, като отидете днес на Задушница на гробищата „, предупреди професорът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук