„Ако той смята, че има доказателства, да ги дава и да се приключва с този панаир“.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов в неделя докато отговаряше на въпроси за обвиненията на Васил Божков в сигнала до прокуратурата, че през последните три години е предал към него и Бойко Борисов над 60 млн. лева и че финансовият министър му е казвал как да плаща част от печалбата, както и да прехвърли Национална лотария на посочен човек.

„Как си представяте така като ме гледате, че мога да изрекетирам един най-богатите и известни хора от прехода в моя кабинет? Аз съм министър на финансите и той един беззащитен български гражданин, беден няма да отиде след това да се оплаче, а чинно ще изпълнява моите разпореждания – това звучи наивно“, каза Горанов, който през последните десетина дни отказваше да коментира отношенията си с обвиняемия бизнесмен и че е казал всичко по нея

През май Горанов на два пъти отговаря на твърдения на Божков – за многократните срещи, които са имали двамата (министърът потвърди, че са се срещали без да отговори на всички въпроси) и за есемес разговори, свързана с председателите на комисията по хазарта (Горанов избягваше директен отговор, но каза че „няма смомен за точно такава кореспонденция“).

В края на седмицата се разбра, че Божков е изпратил сигнал до прокуратурата, в който говори за „нарастващите финансови претенции на Горанов“ и е готов да свидетелства. Той твърди, че има и доказателства, но досега извън снимките на есемес разговори – не е представил друго конкретно за договореностите и за исканията на министъра.

В неделя Горанов уверено и дори с ирония се опита да отхвърли твърденията на Божков като отговаряше на част от въпросите с въпроси.

„Аз ако имах някакви притеснения нямаше днес дори да говоря с вас. Какви доказателства – едни торби, огромни с пари давани пред свидетели – как си ги представяте тези неща?“, заяви в неделя финансовият министър. Минути преди това, премиерът Борисов каза, че му вярва и изреди какви пари е дал за детските градини.

„Как си го представяте това нещо, как – държа му ръката на този известен бизнесмен, известен от прехода с възможностите си и аз му хващам ръката и му казвам прехвърляй. И той чинно се съобразява и отива да прехвърля. Започвам да вярвам в някакви свръхспособности, с които разполагам“, отговори на въпрос дали е карал Божков да прехвърля дялове.

Според Горанов, това което Божков прави е „дискредитация“, защото смятал, „че ние носим вина за проблемите, които има в момента с правораздавателните органи, а ние няма как да носим вина, защото ние не сме го карали да прави нищо. Всичко, което е правил, или не е правил, е негово деяние. И това, за което го упреква прокуратурата, си е обвинение на прокуратурата.“

Горанов отрече, ГЕРБ да е правил специални промени в Закона за хазарта, посъветва да се види хронологията на законодателните инициативи и каза, че само са добавили лотариите в облагането, защото преди това ги е нямало заради промени на Георги Кадиев. Той уточни, че в момента само лотариите са държавни, но има много частни хазартни игри.

Малко след изказванията на Горанов, Божков реагира в „Туитър“ като публикува скица на карикатурата на финансовия министър – част от комикса, който представи в началото на седмицата и коментар „Понеже лесно забравя, да си я припомни.“

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук