Управлението по време на кризата явно се одобрява от българите, тъй като  ГЕРБ се бетонира на върха. 28 процента от българите биха гласували за партията на Бойко Борисов, ако изборите са днес, показва анкета на „Маркет линкс“. БСП изостава вече доста, като получава 21 процента.

Голямата новина обаче е друга. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ получава 8% подкрепа и се изравнява с ДПС при избори сега. Двете формации си делят третото място. 

Изследването е проведено съвместно с bTV и представено от социолога Добромир Живков. Проучването е направено сред 995 лица в периода 27 май – 3 юни чрез пряко интервю и онлайн анкета. 

Демократична България би събрала 7% подкрепа, а ВМРО – 3 на сто. Седем процента от българите ще гласуват за друга партия, а 18 на сто още не знаят за кого ще пуснат бюлетина, ако има вот сега. 

Според Добромир Живков, нагласите на хората у нас се променят в позитивна посока, но все още не достигат нивата на оптимизъм за развитието на държавата от края на миналата година.

Що се отнася до това как се развива материалното състояние на домакинствата, там се наблюдава голяма промяна в нагласите на хората. 52% твърдят, че са негативно настроени, докато 39% – позитивно. Според социолога Живков, тежката икономическа ситуация заради коронавируса е причина за негативните нагласи. 

 Увеличава се обаче доверието в институциите с между 5 и 7 процента. Дори към Народното събрание, което което винаги е много най-нисък рейтинг в обществото, е с увеличено доверие. Правителство и прокуратурата пък се ползват с почти равно доверие сред българите – съответно 28 и 26 процента. Недоверието в кабинета на Бойко Борисов обаче е по-високо  – 55 на сто, към държавното обвинение то е 48%.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук