Генерираме скандали и даваме лош сигнал, обяви главният прокурор Гешев

Софийската градска прокуратура се е самосезирала и проверява записа, изтекъл миналия петък, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов. Това обяви днес главният прокурор Иван Гешев от Пловдив.

По думите на Гешев записът се проверява в две направления – дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства или за манипулиране и монтаж на запис. Не стана ясно дали ако се установи, че записът е реален, ще бъдат проверени и действията на Борисов. При друг запис – от скандала „Ало, Ваньо“, прокуратурата се задоволи само да търси кой го е изнесъл, но не и да проверява съдържанието му, в което имаше съмнения за търговия с власт и други нарушения.

За записа, който изтече в петък, се твърди, че е на телефонен разговор на Борисов с неизвестен събеседник. В него човек с глас, приличащ на този на премиера, прави вулгарни оценки на председателката на парламента Цвета Караянчева, разказва как шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев го уведомяват предварително на кого ще повдигнат обвинения, надсмива се на чужди премиери и нарежда проверка на „Еврохолд“, защото се дразни от собственика й.

Гешев обясни, че наблюдаващият прокурор ще прецени какви действия и в какъв обем ще бъдат извършени в рамките на проверката. Главният прокурор се изказа и като гражданин: „Превърнахме записването с телефони в национален спорт. И с това, което правим, ако приемем, че е коректен записът, генерираме само едни скандали, с които даваме лош сигнал към европейските партньори и към българските граждани. Трябва да се спазва законът от всички. Така и от тези, които нарушават конституцията, ако приемем, че този запис е изряден“.

Гешев три пъти подчерта, че „даваме лош грозен сигнал към българските граждани“. „Превърнахме записването на лични разговори, на срещи, на какво ли още не, в основен аргумент не в юридически казуси, а в политическата борба“, каза той.

Още в понеделник „Сега“ опита да разбере дали прокуратурата ще провери записа. Тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева обеща да направи справка и да отговори по-късно. След това спря да отговаря на обажданията. В сряда Милева обясни, че е чакала Гешев да се изкаже, и не е отговаряла на обажданията, защото нямала възможност.

Главният прокурор не отвори и дума за това, че и неговото име се споменава в записа. В записа гласът, приличащ на премиерския, разказва как Гешев и Сотир /вероятно Цацаров/ са се възхитили как се е оправдал пред чуждестранните си колеги, че ги е прецакал. От заключението на Гешев, че записите са се превърнали в национален спор, може да се предположи, че допуска, че записът е истински.

Всъщност прокуратурата трябва да провери три неща – дали записът е изцяло автентичен, дали е изцяло фалшив или е монтаж на няколко автентични разговора.

Във вторник президентът Румен Радев призова за експертиза на записа. „Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент и срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление. И, ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че този запис е фалшификат, то този фалшификатор непременно трябва да бъде установен и най-строго наказан. Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм“, каза държавният глава. Според президента „ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“.

Часове по-късно ГЕРБ отвърна на атаката. „Менте записи, вероятно вдигнати на върха на вълната от менте политици, ние няма да какво да коментираме”, заяви депутатът Маноил Манев, цитиран от Нова телевизия. „По отношение на г-н президента, да му напомня, че единственият политик в момента в България, заради записи на който има питане от прокуратурата в Конституционния съд, е той“, натърти още депутатът на Борисов. Манев категорично обяви записа за фалшив. „Нямаме никакъв истински запис, истински коментар, истински неща, само фейк“, обяви той и на въпрос не трябва ли това да се установи с експертиза изрази недоумение: „На фалшификати?“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук