Президентът Румен Радев очерта мрачна прогноза в страната през есента. „Анализите сочат, че наесен може би ще ни бъде най-тежко. Реалната безработица ще се усети най-много тогава и затова още не е късно да се разгърне капацитетът на държавата, тази информационна и социална мрежа да достигне до всички най-засегнати хора, малки и средни предприятия.“, заяви държавният глава в Кресна.

Радев подчерта изключителната важност на финансовата децентрализация, при която местните власти да имат ресурс, насочен към приоритетните проблеми, както и да се провеждат политики в полза на хората. „Кризата показа едно – има заделени средства, милиарди, но няма административен капацитет, според който тези средства да достигнат до всички най-нуждаещи се“, допълни Радев. Президентът посочи, че общините са недофинансирани, общинските ръководства изпитват трудности.

„Тук съм в прекрасен край – невероятна природа, страхотни ресурси, най-вече хората. Има плодородна земя, Пирин, реката, а тези ресурси не могат да се оползотворят както трябва. Други държави, ако имат такива дадености, правят чудеса“, допълни държавният глава.

Според президента, радостен факт е, че в района ще минава магистрала „Струма“ и хората се радват за това. „Но тук има 48 малки търговски обекта, които остават без работа, семействата им без препитание. Отнемаш движението от този път и го слагаш на друго място.Трябва да има механизъм за компенсиране. да се даде възможност край магистралата да се изградят площадки, търговски обекти, където хората да продават продукцията си, да продължат търговската си дейност“, каза Радев. Даде идея за създаване на зеленчукова борса, защото в Кресненския край се раждат едни от най-хубавите зеленчуци, но и призова за изграждане на предприятия за преработката им, за да има добавена стойност.

Държавният глава днес е на посещение в Кресна, където се срещна с кмета Николай Георгиев и ръководството на общината. Неврокопският митрополит Серафим посрещна Радев, а на площада се събраха стотици жители на градчето, през което минава пътят за Гърция. Заради спирането на колите от президентския кортеж край пътя, се наложи на два пъти движението да бъде спряно, при което се образуваха дълги колони от автомобили, които изчакваха да се изнесат официалните гости.

Симпатизант на Радев носеше плакат с призив за президентска република.

Държавният глава разгледа и храм-паметника „Св. Иван Рилски“,  в Кресна, в чиято костница се пазят костите на над 526 български военни.

В оранжерия в края на града Радев се срещна със земеделски производители от региона, а по-късно ще бъде и в Роженския манастир „Рождество Богородично“.

Кметът на Кресна връчи почетния знак на града на държавния глава, подари му и торта за рождения ден, както и кошница с местни плодове, зеленчуци и сладка.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук