pixabay.com
pixabay.com

Нова карантина, поредно затваряне на ресторанти и хотели и пропадане на планирани почивки плашат българите. Причина за тревогите на много хора е нарастващия брой заразени с коронавирус. Рекорден брой положителни проби – 132 и шестима починали показаха вчера данните на Националната информационна система. Заради многото заразени Бойко Борисов спешно свика Националния оперативен щаб, а след това бе даден и брифинг.

“Никога не сме казвали “Корона чао” и не сме ви подвеждали, че пандемията е свършила. Смятам, че не трябва обаче към днешна дата да се паникьосваме. Вдига се бройката на заразени, но и многократно се е повишил броят на излекуваните”, коментира премиерът. Съобщи, че очаква дълбока рецесия през есента.
В Бургас страхът от пандемията не е отминал. На прага на сезона, хората се плашат от ново затягане на мерките. “Всеки ден следя броя на новозаразените и колко пациенти има в Бургаската болница. Притеснявам се, че отново ще забранят пътуванията от и към чужбина и няколкото стаи, които давам на туристи през лятото, ще останат празни, защото работя предимно с чужденци. А с това основно си изкарваме прехраната цялото семейство”, разказа хазяйка от Созопол.

“На 4 юли трябва да пътуваме със съпругата ми за Франция, за да видя дъщеря си и децата. Тревожа се, че ако забранят пътуванията, няма да мога да ги видя. Не сме се срещали от миналото лято”, оплака се баща.
Семейство с две деца, планирало лятна почивка в Турция, коментира, че не се надяват много да им се “отвори пътя”. И те всеки ден следят с тревога дали няма да бъде наложена втора карантина. Не са изгубили съвсем надежда, че все пак могат да отидат.

“Народът масово не се интересува от това има или няма коронавирус, а само се притесняват да не би случайно да им пропадне почивката в чужбина.” Това казаха днес туроператори, които карат туристи до Бяло море. До момента никой не питал какво да предприема за предпазване от зараза. Всички питали как ще минат по-бързо през ГКПП-Кулата и да стигнат до заветното море. С разхлабването на мерките в Благоевград се наблюдава, че вече никой не спазва нито дистанция, нито се носят маски. Днес бе затворена детска градина в Разлог, тъй като една учителка е заболяла от Ковид-19. Предстоят PCR тестове на 14-членния персонал, както и на 10 деца от групата на учителката.
Пълзящият брой на заразените с коронавирус притеснява жителите на Шуменско. От една страна е страхът от зараза, а от друга завръщането на рестриктивните мерки. “Най-ужасното ще бъде връщането на КПП-та, което ограничава свободното движение на хора. То ще бъде пагубно не само за семейството ми, което няма да може да пътува, но и за хората, които се препитават със земеделие точно в този сезон”, обяснява баща на две деца. Абсурдно според него би било и да се забранят парковете и детските площадки.

Препоръчителното носене на маски в търговските обекти след средата на юни не накара шуменци да ги зарежат. Напротив, в момента има магазини, в които не можеш да влезеш без маска. В Шуменско има две огнища на Covid-19 – в с. Тъкач от община Каолиново и в с. Изгрев от община Венец. В село Изгрев болните са 38 души, а още 20 са техни контактни. Всички са под карантина. Кметът на Изгрев Ерджан Тефик казва, че в момента тези хора са станали изключително дисциплинирани и гарантира, че не напускат домовете си. Няма и помен от предишните празненства в селото, улиците са пусти, пред селските магазини не можеш да видиш събрани хора. Кметът пазарува за всички 16 къщи, където са болните и контактните. Купува храна и лекарства за всички и лично им я носи, като се облича в еднократен костюм, разказа той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук