Снимка: Илияна Кирилова
Снимка: Илияна Кирилова

Хората се заразяват от неспазване на елементарни правила, прозря шефът на националния център по заразни и паразитни болести

„Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява. Взривовете в огнища станаха много в страната. Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни. Хората са заразени от неспазване на елементарни правила – да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици“. Това коментира пред БНР тази сутрин проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Кантарджиев обаче не отстъпва от решението да няма ново затягане на мерките, което повтарят от няколко дни премиерът Борисов и министрите му и не вижда логика във връщането на КПП на входовете и изходите на градовете и затваряне на хората вкъщи. „Все още мисля, че има съзнание у хората да пазят себе си и семействата си. За съжаление у нас, за разлика от други държави, се появиха противоречиви и взаимноизключващи се послания. През март и април бяха взети навременни мерки, това доведе до слабо разпространение. Но медийното пространство беше залято от приказки, имаше противоричиви и взаимноизключващи се изказвания, включително и от лекари“, коментира професорът.

При липса на нормативно въведени мерки, Кантарджиев отново препоръчва маски на закрити обществени места, използване на дезинфектанти, избягване на събирания на големи групи на закрито. „Маската предпазва. Лъчът ми надежда бе хората да знаят какви мерки да предприемат и как да ги прилагат. Ако беше така, щяхме да ликвидираме вируса и усилията ни щяха да бъдат да не допускаме внос на вируса“, коментира той.

Трите вездесъщи Д, за които непрекъснато повтаря премиерът напоследък – дистанция, дезинфекция и дисциплина, масово се пренебрегват и защото властите изоставиха контрола. Спазването на дистанция например все още е задължително, но малцина се съобразяват с това, а всеобщото впечатление е, че са отпаднали всички ограничения.

 Илияна Кирилова

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук