”Тези медийни изяви на определени лица целят да направят определени внушения, които меко казано са неверни”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в коментар за твърденията на адвокат и експерти, че ще трябва ново одобрения на АЕЦ ”Белене” от Европейския съюз.

„Съгласно Договора за Евратом всяка една държава членка на Европейския съюз, която възнамерява да изгради проект в областта на ядрената енергия или възнамерява да измени такъв проект, е длъжна да уведоми Европейската комисия за това, което възнамерява да прави. Такова уведомление съгласно чл. 42 от Договора за Евратом държавата членка трябва да направи не по-късно от 3 месеца, преди да започнат първите договори с доставчици или ако държавата членка изгражда със собствен ресурс такъв проект, тя трябва да го направи не по-късно от 3 месеца, преди да е започнала същинската работа. В настоящия момент не попадаме в нито една от тези хипотези“, обясни министър Петкова.

За рестарта на АЕЦ „Белене“ ще бъде необходимо ново одобрение от Европейския съюз, въпреки твърденията на правителството, че това няма да се наложи. Това твърди адвокат Албена Белянова. Тя е изпратила въпроси за проекта към ЕС, след като е забелязала несъответствие в провеждането на процедурата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук