pixabay.com
pixabay.com

При добра дисциплина и мерки, през октомври отчитаме по 1 смъртен случай на ден

Масовата употреба на маски би намалила жертвите на коронавируса у нас няколко пъти. До октомври те ще намалеят до един смъртен случай дневно. Това прогнозира Американският Институт за здравни показатели и оценки, който следи развитието на пандемията.

Данните за България сочат, че при активно носене на маски и спазване на физическа дистанция ситуацията не би ескалирала много. В противен случай обаче, прогнозата е за много рязък скок на заболели и жертви до началото на есента.

Масовата употреба на маски би намалила смъртните случаи дневно, които сега се изчисляват на средно 3,8 души. Тогава към октомври жертвите ще са до една дневно.

При обратния сценарий се прогнозира скок на починалите до 14-17 души дневно. Кривата на жертвите тръгва нагоре след началото на септември.

Ако ситуацията и мерките са както досегашните, изследването прогнозира 903 смъртни случая у нас до 1 октомври. Към момента те са 211.

При стриктни мерки, прогнозата е на покачване до началото на август, а след това до задържане и редки смъртни случаи. Това означава около 380 починали до 1 октомври.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук