В хода на двегодишни преговори с „Фолксваген“ ние обсъждаме различни възможности за инвестиции – компанията например може да отвори Център за развойна дейност в страната, обяви в четвъртък пред репортери Росен Плевнелиев,  президент на страната в периода 2012-2017 г.

По думите му, в завода могат да работят „вероятно от три до пет хиляди човека“. Ако ние направим такъв център, нека сметнем – във фабриката на автомобилния гигант щяха да работят 4000 човека със заплати от 1000 евро, а в такъв развоен център би имало 5000 души със заплати в рамките на 7-10 000 лева, посочи Плевнелиев.

Преговорите се водят от автомобилния клъстър, правителството и „Фолксваген“. Силата на България е в таланта на хората и на това, че вече имаме подобни успешни центрове, с типичния си подозрителен от психологична гледна точка ентусиазъм посочва в изявлението си пред репортери Плевнелиев.

През следващите седмици три компании от ранга на компанията „Бош“, която вече е в България, ще преговорят в Министерството на икономиката да отворят центрове за развойна дейност в страната, каза още Плевнелиев.

Концернът „Фолксваген“ вече и официално обяви, че се е отказал да строи нов автомобилен завод в Турция. Причината е от една страна е в променения пазар и икономическа ситуация в света след коронавируса, а от друга страна причината е и в Турция, каза Плевнелиев.

„Защото Турция е страна, в която вече демокрацията е в упадък. На това отгоре и президентът Реджеп Ердоган вече води и войни – за справка Либия, но не само“, добави президента Плевнелиев. За нас това не означава, че „Фолксваген“ ще прави завод в България – такава фабрика, каквато беше замислена, просто няма да има, каза той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук