Ивермектин – така се казва антипаразитното лекарство, което може да се окаже панацея срещу Ковид-19. Лекарството дава обнадеждаващи резултати при лечението на болни от коронавирус в девет болници у нас. Препаратът се прилага под формата на клинично изпитване, което е обхванало 30 пациенти. Това обяви директорът на Българската агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг в понеделник.

Според здравния министър Кирил Ананиев това е „доста обнадеждаваща новина“, тъй като българският екип е много близо до откриването на лекарство срещу коронавируса. Първичните резултати се очакват към края на юли, но желанието на медицинските специалисти е изпитването да се разшири и в други болници и да бъдат тествани още поне 100 пациенти. Припомняме, че досега у нас за лечение на коронавирус се използваше хидроксихлорокин, който също може да се прилага само в болнични условия. В последните месеци обаче хидроксихлорокина бе яростно разкритикуван от десетки медици и научни работници по света.

Изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов е обнадежден от тестовете на лекарството

Клиничното изпитване на ивермектин у нас е започнало през май, след като през април са публикувани данни на изследователи от Австралия, които наблюдават активност на лекарството срещу SARS-CoV-2. България е първата страна в Европейския съюз, която стартира изпитването; екипът е български, производителят – също. Такива изпитвания вече се провеждат и в Испания, Бразилия, САЩ.

Лекарството ивермектин се използва от десетки години при лечение на различни инфекции, предизвикани от паразити, т.е. то е с познат профил на безопасност, обяви Богдан Кирилов. Както при всички изпитвания – в едното рамо пациентите получават ивермектин, а в другото – плацебо.

Медикаментът ивермектин се използва за лечение на хора и домашни животни от ендо- и ектопаразитни заболявания. За откритието му Уилям Кембъл, Сатоши Омура и Йоуйоу Ту получават Нобелова награда за физиология и медицина за 2015 г.

През пролетта на т.г. специалисти от Австралийския университет „Монаш“ и Изследователския институт за инфекции и имунитет „Дохърти“ доказват ефективността на лекарството в борбата с коронавируса. Лабораторното изследване е проведено в Кралската болница в Мелбърн, а резултатите показват, че ивермектин спира развитието на вируса SARS-CoV-2 в клетъчната култура за 48 часа. Установено е, че дори една доза от препарата, която не е токсична за клетките, може почти напълно – на 99.98% – да унищожи вирусната РНК за 48 часа и значително да намали концентрацията на вируси в околната среда за 24 часа.

Механизмът, по който ивермектин действа върху вируса, е неизвестен. Предполага се, че ефективността му се основава на способността му да потиска въздействието на вируса върху клетъчния имунитет. Според учените трябва да се разбере дали дозировката, която може да се използва за хора, ще бъде ефективна в борбата с коронавируса.

Още през април от Българския ветеринарен съюз предупредиха, че медикаментът е силно токсичен и може лесно да се предозира.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук