Правителството отговори на президента Румен Радев, който поиска оставката на кабинета. Прочитът на изпълнителната власт е: Президентът поиска цялата власт. Това каза от името на министрите вицепремиерът Томислав Дончев. Очакванията са да му отговорим огледално, ние няма да го направим, подчерта той. И даде да се разбере, че управляващите няма да искат предсрочното отстраняване на държавния глава, а му пожелават да си доизкара мандата.

Благодаря на всички, които протестират, без да нарушават обществения ред. Благодаря и на полицаите. Вероятно очаквате след включването на президента Румен Радев огледална реакция. Не няма да има огледална реакция, няма да кажа, че правителството иска оставката му. Това би ни вкарало в още по-тежка институционална криза. Президентът има повече от година до края на мандата си и държа да си изкара мандата, въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите. Не очаквайте от мен да хуля президентската институция“, това каза вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг заедно с военния министър Красимир Каракачанов и социалния министър Деница Сачева в Министерския съвет. 

БГНЕС“Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение на съветниците на президента„, каза още Дончев и допълни, че Радев е поискал цялата власт сега и безконтролно.

„МС не е на Бойко Борисов, президенството не е на Румен Радев, а българската полиция не е на Младен Маринов. Те са на България. Искам да призова всички да пазим държавата, защото нямаме друга. Който и каквито политически сметки да прави, нека да пази страната ни“, коментира Дончев. 

Това правителство е единствената възможна политическа конструкция, която може да се сглоби в НС. Ако някой иска цялата власт сега, нека да обясни защо, какво ще направи„, посочи Дончев и коментира, че има точка, от която връщане назад няма.

БГНЕСВ извънредния брифинг участие все и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя заяви, че случващото се тревожи всички разумни български граждани. „Това правителство е законно избрано и призиви за метежи ни напомнят за други практики и друго време, каза Сачева.

„Нека да мислим не просто как да подкрепяме псевдо проекта „Българско лято“, а да мислим какво следва през зимата. Човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие. Политическият екстремизъм, който се опитва да практикува Радев, е опасен за държавата. Точно затова искаме да призовем към това да излезем от диалога с личните нападки и да потърсим начин да се възстанови институционалният диалог. Това, което се случва тревожи всички разумни български граждани. Агитки, метежи,погроми, провокации, бутилки срещу полицаите, подстрекаване за протести. Президентът както и всеки от нас членовете на МС сме се заклели да пазим законите и конституцията на държавата, това правителство е законно избрано и призиви за метежи, как трябва да бъдат вкарани в затворите и арестувани, ни напомнят за други практики и друго време. Господин Радев 24 часа почти вече не е намерил време и възможност да коментира новината, че успяхме да влезем в Чакалнята на Еврозоната, каза още Сачева.

БГНЕСДругият вицепремиер Красимир Каракачанов заяви, че не му се вярвало, че като министър на отбраната ще трябва да коментира президента.

„Не съм вярвал, че ще ми се наложи да коментирам изказвания на президента, който уважавам, но се налага. Институциите воюват, вместо да си подадат ръка. Да започнем от онази случка, която разгневи народа – тази в „Росенец”, когато едни гардове на НСО по брутален и незаконен начин възпрепятстваха хора, които правят политически пиар. Този имот е продаден по времето на Иван Костов,а  по времето на Орешарски е оформен. Сега привържениците на тези партии казват „Защо не правите нищо?”. Няма как да изпълня разпореждания на НСО, които противоречат на Конституцията. Тези, които хвърлиха българското знаме на земята, трябва да бъдат наказани”, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Чух, че президентът призовава полицаите едва ли не да не изпълняват заповедите на своя министър, но не чух призив към добре организираните групи провокатори, които съзнателно атакуваха полицията, хвърляйки бутилки и други предмети и направиха опит щурмувайки да пробият кордона на полицията. Това бяха добре организирани провокатори“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинга по повод и протестите снощи.

На журналистически въпрос дали Васил Божков стои зад протестите, Красимир Каракачанов заяви, че не знае кой е организаторът, но разкри, че от неговите прозорци на кабинета вчера се е виждала футболна агитка. Той сподели още, че знае за случай за предложени 50 лв. на човек, за да се участва в протеста.

 „Немалка част от тези хора участват в подобни действия срещу определено възнаграждение. Например, на наш симпатизант вчера от една охранителна фирма са му предложили 50 лева за участие в протеста. Не мога да кажа кой финансира, но снощи на протеста, а и днес в Росенец, отидоха хора, които искаха да предизвикват сблъсъци, това не е полезно за никого, добави Каракачанов.

Той сподели, че всеки има право да протестира, но никой да не посяга на чужда собственост и да спазва законите.

„Призовавам организаторите на протестите да не си играят с огъня. Историята на България е показала – когато сме разделени и институциите воюват, нищо добро не следва„, заяви Каракачанов и призова всички за разумно поведение.
​​​​​

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук