Бойко Борисов / МС
Бойко Борисов / МС

ГЕРБ и управляващата коалиция се готвят за предсрочни избори, и то бързо. От „Дондуков” 1 довериха, че днес при министър-председателя се е състояла спешна среща с участието на ключови министри от правителството.

Партньорите на ГЕРБ ударно се готвят за предсрочни избори и вече пазарят нови коалиции. 

Тема на разговора в Министерски съвет е бил изходът от настоящата политическа криза. Обсъдени са били три варианта за излизане от създалата се ситуация, потвърждава и БНР.

Първият вариант предвиждал подаване на оставка на кабинета, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори.

Повечето от присъстващите обаче били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Според втория вариант трябвало да се назначи преходно експертно правителство, което да довърши мандата, но с нови министри и нов премиер.

За тази цел на вота на недоверие през следващата седмица депутатите от мнозинството щели да гласуват „въздържал се“, след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ.

Третият вариант предвиждал смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

В този случай обаче ситуацията можело да остане нестабилна. По време на дебатите било изразено мнение, че само ГЕРБ и ДПС са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук