Марчев бе задържан от служителите на СДВР след размириците на протеста на 10 юли вечерта пред сградата на Министерския съвет

„В момента без данни за травматични увреждания на гръден кош и коремни органи“. Това е една от няколкото констатации в епикризата, с която студентът в Хага Евгени Марчев по собствено решение напуска УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ на 12 юли 2020 г., пише DarikNews .

Документът е подписан лично от заместник-директора на „Пирогов“ и шеф на клиниката по неврохирургия професор д-р Николай Габровски. Диагнозата на Марчев при напускането е „комоцио церебри“ с повърхностна контузия на главата (контузио регио париеталис капитис) и охлузване на коляното, за която съобщиха и от полицията още на 11 юли.

Марчев бе задържан от служителите на СДВР след размириците на протеста на 10 юли вечерта пред сградата на Министерския съвет. Студентът, родителите му, както и организаторите на протеста от т. нар. „Отровно трио“, твърдяха, че той е бил жестоко пребит от полицаите под колоните на Министерския съвет.

„Ако го снимате и го покажете колко е бит, ще стане революция“, обяви миналата седмица в тв интервю един от „Отровното трио“ – адвокат Николай Хаджигенов, който често води дела срещу полицията.

Вчера самият Марчев за първи път даде половинчасово телевизионно интервю. Малко по-късно във Фейсбук в коментари и профили много хора питаха защо, след като е бил жестоко пребит, не се виждат видими белези.

Марчев твърди, че е получил множество „шутове, удари по гърба, бъбреците, главата, по цялото тяло“. И в резултат имал хематоми по лицето и главата. Такива обаче не си видяха на телевизионния екран, а според лекарите малки кръвоизливи и хематоми се разнасят и преминават за около 2 до 3 седмици. Вчера бе едва седмият ден от размириците пред сградата на Министерския съвет.

„През цялата вечер съм им се молил (на полицаите в ареста – б.р.), казал съм им – хора, искам линейка, болят ме гърдите, не мога да дишам“, оплака се още Евгени Марчев. Той изрази пълно доверие в лекарите и медицинските сестри от „Пирогов“ и дори им изказа благодарност.

Същите лекари от „Пирогов“ обаче не са установили никакви проблеми с гръдния кош или белия дроб на студента. „На 11 юли му беше извършена рентгенография – на гръден кош и бял дроб.

„Д-р Георгиева установи, че всички параметри са в нормалните показатели на клинично здрав човек. Констатира, че е запазена цялостта на обхванатите кости, т.е. няма счупвания“, разказаха нашите източници.

Фразата „Не мога да дишам“, според известната журналистка Мира Баджева, е същата, която е запалила последната протестна вълна в Съединените щати. „Позната ли ви е тази фраза? Помните ли каква ярост отключи тя само преди месец в Америка?“, твърди Баджева, която също смята, че Марчев е жестоко пребит от полицията.

На 25 май 2020 г. афроамериканецът от Минесота Джордж Флойд почина по време на арест в Паудърхорн – квартал на Минеаполис.

Полицейската акция бе записана от случайни минувачи със смартфони. Полицейският служител Дерек Шовин задържа с коляното си врата на Флойд в продължение на 8 минути и 46 секунди, като за 2 минути и 53 секунди от това време Флойд е неконтактен.

Флойд е задържан с белезници и лежащ на земята, докато Шовин го задържа с коляното си. Според записите на очевидците, Флойд на няколко пъти съобщава, че не може да диша.

У нас случаят „Марчев“ също започна с видеозапис и глас на жена, която крещи: „Не ги бийте, помогнете им“. Още на следващия ден в телевизионно интервю друг от „Отровното трио“ – Арман Бабикян, за когото са правени множество журналистически разследвания, че поддържа сайтове за фалшиви новини, направи директен паралел между случая с Марчев, смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис и протестите в Съединените щати и София.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук