При повторно изкарване на инфекцията, тя не е толкова тежка, обясни пулмологът

Вече знаем какво трябва да се прави с  вируса. 7-те месеца, в които го изучавахме, ни даде много по-голяма яснота. Важно е да спазваме социалната дистанция и да носим маски на закрито, ако сме социално отговорни. Това заяви известният пулмолог д-р Александър Симидчиев по БНТ. Той прогнозира, че по времето на летните отпуски, вирусът ще „напусне“ София и ще се измести към курортите. 

„Носенето на маски е абсолютно безобидно. Когато нещо работи – не е необходимо да се променя, а мерките работят от началото на пандемията“, увери пулмологът.

Д-р Симидчиев бе категоричен, че заразата е много по-сигурна ако някой срещу нас вика, отколкото ако мълчи или говори тихо.

„Колкото по-силно изваждаме въздуха от дихателната система, толкова по-надалеч пътуват малките капките, с които може да се зарази човек“, каза пулмологът по повод протестите и другите масови събирания. Той призова бунтарите да носят маски.

„Ако погледнем хоспитализираните и тези  в интензивното отделение – те са далеч от капацитета на здравните отделения. Истинският проблем е кадровото осигуряване на ковид отделенията – лекарите трябва да са с експертизата и навиците те самите да не се заразяват. За момента не наблюдаваме голям проблем“.

Д-р Симидчиев обясни, че расте броят на заразените и тежко болните, но тези с антитела намаляват. „С този темп ще са необходими 3 години, за да изградим стаден имунитет. Вирусът има една единствена цел, а тя е да заразява хората, защото така се развива“. 

По думите му проблем ще бъде през октомври и ноември, защото коронавирусът няма установена сезонност, и липсата на сезонност ще се смеси и съчетае със сезонноста на другите сезонни вируси.

Според него антителата изчезват, защото не са ключови към имунитета срещу коронавируса. „Клетъчният имунитет е важен фактор, затова БЦЖ- ваксината се оказа важна. Антителата също имат роля, но не е толкова голяма. Тези, които се заразяват повторно, не го изкарват толкова тежко“, обобщи д-р Симидчиев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук