Разказ на потърпевшите от 10.07.2020г. пред Министерски съвет

В момента обжалваме заповедите за задържане на всеки един от тях. Сезираме и главния каскет на Република България, за съжаление, защото ние нямаме главен прокурор, защото срещу тях са извършени множество престъпления, които трябва да бъдат разследвани, но няма да бъдат разследвани. Това е другата причина, че тези млади хора са тук на протеста, не знаейки какво се случва и сега го видяха, а сега те имаха удоволствието, това го казвам иронично, да видят. Това каза адв. Николай Хаджигенов, който се е заел да защитава младежите, които бяха пребити и задържани по време на антиправителствените протести в София на 10.07.2020г.

„Аз ги карам да снимат и да се освидетелстват. Кадрите, които всички са видяли са направени отдалеч, в тъмното и качеството не е добро, затова ги накарах, който не се е снимал да се снима. Поисках кадрите от HD камерите на Министерски съвет, никаква изненада – не ни ги предоставиха. Не сме имали правни основания, а аз по две основания съм ги поискал“, каза още адвокатът.

Пред „ЕвроДикоф“ застанаха Цветелина Цветкова, нейният приятел Антон Николов и Георги Георгиев. И тримата жертви на полицейския побой.

Цветелина сподели пред камерата на „ЕвроДикоФ“, че е била на протеста, за да изкаже гласност относно проблемите на страната. „Кордона на полицията реши да навлезе срещу нас и навлезе с уникална злоба, ритници и бой. Ако ние протестиращите сме направили такава провокация, то каквато и да е провокация не заслужава такъв бой. Те бяха разкъсали момчетата, все едно зверове ги бяха яли“, разказа Цветелина, която е студент и учи психология.

„Накараха ме да седна, бях с един бял потник и при дърпането той се беше разместил и ми се виждаха гърдите, галеха ме по косата, гавриха се с мен. Пръскаха момчетата неутрализирани, с лице към земята, ги пръскаха със спрей, стъпваха им върху главите, заплашваха ни, че ще ни счупят от бой, псуваха ни, ритаха ни. В райнното управление полицаите бяха много разбрани и се опитаха да ни успокоят след всичко това, което се случва“, каза момичето

Приятелят на Цветелина – Антон Николов работи като IT мениджър. „Около 30-40 минути стояхме зад колоните. И предполагам, че са ни сложили зад колоните, за да не можем да бъдем снимани и да ни гледат хората. Според мен това беше умишлено и в момента, в който полицаите влязоха между хората беше супер неочаквано за всички. В момента, в който съм задържан нямаше никакво напрежение, дори на любителски кадри се вижда, че аз си гледам в телефона. Дори и да има хвърлена бутилка това е направено по рано, не беше по време на ареста“, разказа Антон.

Георги Георгиев работи в една от големите вериги за стоки от бита. Той също разказва колко е потресен от случилото се. „Аз видим поражения по лицето нямам, защото те знаят как да бият. Държаха се грубо, нагло и агресивно и това нещо им доставяше удоволствие. Аз съм потресен от нашата полиция, която би трябвало да ни пази. Аз не знам каква провокация трябва да направя, за да се държат с мен така, сякаш бях извадил оръжие. В социалните медии има клипове, в което се вижда как трима души ме държат и един ми влиза с коляно“, каза Георги.

„Има един униформен, който ни заплашваше, той беше очевидно озлобен и ни заплашваше, че там ще продължат да ни бият и ние се уплашихме, защото отнесохме огромен побой. Вече бяхме полумъртви, едва се движихме. Когато отидохме в Трето районно там отношението беше добро. Но за 24 часа ни даваха да пием вода, аз всъщност изкарах 25 докато ми попълнят и документите, единственото, което ми беше дадено е кроасани с изтекъл срок на годност. В ареста не искам да обяснявам какво беше – фекалии върху стените, изсъхнала урина. Бяхме 5-6 човека в стая за двама“, допълни той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук