Петима министри се разделят с поста си в кабинета „Борисов 3“. Това стана ясно след Коалиционен съвет на управляващото мнозинство. Министър-председателят Бойко Борисов постигна съгласие с партньорите си от управляващата коалиция – вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, относно кадровите промени в правителството, които да бъдат направени.

Заседанието на Коалиционния съвет в два поредни дни се налага, след като лидерите на партиите в коалицията са обсъдили кадровите промени, и се е наложило да се допитат и до парламентарните си групи за одобрението им.

Отиват си финансовият министър Владислав Горанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се разделя с поста си и отива на мястото на Владислав Горанов като финансов министър. За освободения пост на министър на здравеопазването е номиниран настоящият изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че приема оставките на министрите и обяви кои ще са лицата, които ще заемат креслата им в министерствата.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски ще поеме МВР.

Лъчезар Борисов, който сега е заместник в икономиката, ще седне на мястото на Караниколов.

Вицепремиерът Марияна Николова ще поеме Министерство на туризма и ще бъде министър и вицепремиер.

Министър-председателят обясни защо Младен Маринов напуска министерския пост. Той е изключителен офицер, но има грешки, които се наказват. Действията на полицията по време на протестите и по-точно в Росенец не бяха на нивото, на което трябваше да протече протеста, коментира премиерът.

За Горанов Борисов обясни, че е „постигнал много, но и аз не можах да си си отговоря на върпоса защо контрола върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен“.

„Караниколов се справя много добре в много сфери, но започнах да чувам за неща, които се случват във връзка с раздадените бонуси в министерството на икономиката, искам там контролът да е изключително строг“, така Борисов аргументира отстраняването на Караниколов.

„В началото на следващата седмица ще бъдат обявени нови социално-икономически мерки. Ще продължим работата си с приоритизиране на определени цели, свързани с демографията, възрастните хора, българите в чужбина”, обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Бойко Борисов обясни какви са плановете му след изтичането на мандата. „След мандата аз отвам да си ръководя партията, да си укрепваме структурите, тъй като ние сега на 100% сме ангажирани с правителството и се допускат грешки в партията, самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора са ангажирани в министерства, кметства.“

„Аз знам мечтите на Христо Иванов отдавна да е главен прокурор и да овладееш всички, защото от това, което услужливо се забравя – да получаваш предварително съдебни решения е много приятно, който може да го постигне, ние не сме могли. Да овладеш и прокурорите също, което ние не сме могли. Както са ме питали защо арестуваха министър на екология или заместник-министър, аз съм и казвал, че съм го научил от медиите. Аз съм категорично против всякакви показни акции и си има институции, които избират по демократичен път, има повторен етап за издаване на укази от президента, всичко това е извървяно“, коментира в края на брифинга Бойко Борисов.

1 коментар

  1. Не се извинявам за речника си! Сега го играем точно по фразеологизма – нов бардак със стари к? ви! Точно това се случва, но защо? За да се усвоят парите от ЕС, а после ще пуснем кокъла! 😠

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук