Немското издание с обзор на протестите в България

Демонстрантите в София издържаха вече месец. Все още е малко вероятно премиерът Бойко Борисов да подаде оставка: Той има много съюзници в ЕС – включително и в Германия. Това пише немското издание Der Spiegel.

Полицията отиде при демонстрантите на разсъмване като съгласувана акция срещу протестите. Силите за сигурност разчистиха пътните блокади и лагерите в цялата страна. Няколко демонстранти бяха арестувани – но организаторите незабавно обявиха: Протестите ще продължат.

Протестите продължават вече месец. Възмущението кипи, сутрин и вечер повечето демонстранти ходят през последните седмици – преди работа и по пътя към дома отново, за да протестират срещу политическата класа, това се случва освен в София и в Пловдив, Варна и Бургас.

Има няколко хиляди почти всеки ден, след празниците, през септември, може да бъдат още повече – може би дори по-рано от гняв заради полицейската операция в петък. По принцип 60 процента от българите подкрепят протестите.

Демонстрантите са преименували улицата на пл. „Орлов мост“ на „Тиквена улица“. „Тиква“ е прякорът на премиера Бойко Борисов . Той е враг номер едно, мишена на протестите. Името му е синоним на цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, подкопаване на демокрацията, липса на прозрачност, злоупотреба с власт и унищожаване на околната среда.

Най-бедната държава в Европейския съюз

За да облекчи гнева на улицата, наскоро Борисов преподреди кабинета си и трябваше да напуснат редица министри. Но това няма да му помогне. „Тази размяна е приблизително същата като преместването на шезлонгите на палубата в последната секунда на борда на „Титаник“, шегува се един от демонстрантите. Но има вариант протестът да не доведе до никъде, а той има съюзници.

Партията му ГЕРБ е уважаван член на групата на ЕНП в Европейския парламент. Демокрацията на България е поне толкова застрашена, колкото тази в Полша или Унгария. Наскоро по време на протестите се появи банер на немски език: „Г-жо Меркел, не се ли срамувате от корумпирания човек?“ Показана бе и снимка на Меркел и Борисов, как двамата си бъбрят щастливо.

Системата Борисов направи България най-бедната страна в ЕС – и най-бързо обезлюдяващата се държава в света. При преобладаващите условия много българи не искат да имат деца или искат да емигрират. В класацията за свобода на печата на „Репортери без граници“ страната на ЕС е на 111-о място от 180 държави.За политолога Даниел Стефанов от София Борисов е символичната фигура на тази деформация на системата. След 1989 г. България така и не успя да изгради демократична партийна система. Години наред комунистите щяха да управляват, само повърхностно. Другите страни биха били изкуствено формирани, за да представляват интересите на някой олигарх – те никога не биха имали общото благо.

Лоша симбиоза на държавата, справедливостта и икономиката

При Борисов държавният апарат, съдебната система и икономиката, доминирана от олигарси, се разраства в неприятна симбиоза. Правната система е само формално независима, всъщност ГЕРБ по-специално е разбрал как да инсталира информатори в съдебната система.

Едва ли може да се говори за разделение на властите в България. Олигарсите доминират в медиите и се награждават с държавни договори за тяхната лоялност. Тази система поддържа и европейските фондове. Точно преди избухването на протестите в София, от всички неща Борисов се завърна от специална среща на върха – с обещания за над 29 милиарда евро помощ за възстановяване след коронакризата.

Има много причини, поради които ЕС беше толкова снизходителен към България: Борисов, за разлика от Виктор Орбан в Унгария, избягва провокациите. Той се представя като проевропейска сила, не гъмжи от полските национални консерватори за „Европа на нациите“, но подкрепя лоялно политиката на ЕС.

Автократът е забавен и чаровен

Например по въпроса за миграцията: без да прави шум около него, българската източна граница беше запечатана с ограда – и по този начин вероятно предотврати създаването на нов маршрут за бягство. На все още размирния Балкан той се опитва да изгради страната си в котва на стабилност и посредник. Борисов не успява да се забърка с конституцията в своя полза.

Той също има репутация, че е забавен и чаровен. Когато канцлерът Ангела Меркел пристига в София, той и подарява букет цветя в националните цветове. Когато наскоро тя отпразнува своя рожден ден, той поздрави на живо в Twitter: „Скъпа Ангела, скъпа Анегрет“, той заговори с тежък славянски акцент.

Ще успеят ли протестиращите? Протестите пламнаха през последните десет години, но никога не продължиха толкова дълго, колкото това лято. Политологът Стефанов обаче е скептичен: „Има голяма енергия, голямо желание за промяна“. Протестиращите могат бързо да мобилизират много граждани чрез социалните медии. Но няма политическо ръководство, което да поставя ясни искания, например за нови избори. Досега никоя опозиционна сила не е била в състояние да се възползва от бунтарската инерция“. Българите, казва Стефанов, вече не искат режима на Борисов – но нито се доверяват на никоя от другите политически сили, за да могат наистина да реформират системата. Следователно бунтарският гняв на демонстрантите на Орлов мост в София можеше да излезе от нищото. Парадоксално е, че все още ГЕРБ на Борисов е най-силната политическа сила

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук