По думите и 180 души са имали достъп до дома на Бойко Борисов в “Бояна” за 2 г.

Прокурорите, които работят по дадено дело, виждат нещата различно от повечето хора, които не са юристи. Гражданите казват: “Ето парите и кюлчетата злато. Те са в шкафчето на Бойко Борисов, значи са негови”. Прокурорите обаче трябва да анализират всичко и от правен аспект и да дадат отговори на ред въпроси. Първият е дали снимките са истински, което е задача на техническата експертиза. Тя трябва да установи дали публикуваните фотоси са автентични. Надявам се експертите да кажат кога са направени и дали датите може да бъдат манипулирани, което е изключително важно за разследването. Това каза прокурор Боряна Боцева за в-к „24 часа“.

„Вторият въпрос е, ако снимките са истински, кой ги е направил. В тази посока ще проведем множество разпити. Изискахме материали от Националната служба за охрана (НСО) за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него между 2017 и 2019 г. Приблизително по списъците, които получихме, там са минали около 180 души, сред тях служители от охраната, техническата поддръжка, хигиенисти и др. При толкова много хора, които са били в обекта през този период, задачата ни става двойно по-трудна“, каза още тя.

Тя допълни, че под „обекта“ се има предвид цялата сграда. „Но ние няма да призоваваме хората на разпит хаотично, а ще изчакаме експертизата, която евентуално ще посочи датите, на които са направени снимките, за да може да очертаем кръга на хората за призоваване. Ще се водят разпити и за това спазван ли е определеният ред за охрана и достъп в обекта“, допълни Боцева.

Припомняме, че прокурор Боряна Боцева е известна от делото срещу бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов от кабинета на „Орешарски“.

Тогава Висшият съдебен съвет отказа да образува дисциплинарни производства срещу градския прокурор на София Христо Динев и прокурора от СГП Боряна Бецова. Предложенията бяха направени от тогавашния правосъдния министър Христо Иванов, а поводът – изтеклата давността за търсене на наказателна отговорност на бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Христо Иванов твърди, че Динев не е упражнил контрол върху подчинената си за своевременно решаване на преписката, както и е забавил с над две седмици случайното разпределение на сигнала срещу Данов. За Бецова стана ясно само, че е забавила проверката и така е изтекла давността.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук