/ ThinkStock/Getty Images
/ ThinkStock/Getty Images

Ограниченият туристически сезон това лято и изцяло затворените хотели по време на извънредното положение са довели до безпрецедентно свиване на заетите в туризма. През второто тримесечие на годината те са с 34,9% по-малко, отколкото по същото време на миналата година. 

В същото време заплатите на хотелиерите и ресторантьорите, които по принцип са най-ниските в страната, са се свили допълнително с 12,2% и вече са 647 лв. месечно.

На другия край на скалата по заплащане традиционно остават заетите в сферата на IT технологиите. 

Средната заплата в този вид дейност вече достига 3270 лв., но този път увеличението в сравнение с предното тримесечие е почти незначително – само с 1,05%.

По принцип може да се каже, че нарастването на средната заплата в България това лято е прекъснало, тъй като нейното увеличение е с едвам 1,5%. На годишна база увеличението й е само с 6,1%, при положение че до началото на годината растеше с поне 10% на година.

Възнагражденията на депутатите, а оттам и тези на президента, премиера, министрите и ред управници обаче се вдигат с 3,5% в сравнение с първото тримесечие. Това се получава, защото за база на техните заплати се вземат средните заплати не изобщо, а само в обществения сектор, при това се сравняват не средните заплати за цялото тримесечие, а само за последния месец от него.

Основното депутатско възнаграждение през второто тримесечие на годината бе 4248 лв., макар че парламентът разпореди заради коронакризата народните представители да дарят част от заплатите си. Сега обаче те се вдигат със 148 лв. и стават 4396 лв. Депутатите обаче получават още 15% за участие в комисия, по 15 за всяка прослужена година, 10% за докторска степен и т.н.

Президентската заплата през второто тримесечие беше 8496 лв. и сега става 8793 лв., а премиерската от 6584 преди се вдига на 6814 лв., без да се смятат добавките.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук