Министърът на образованието и науката заяви, че носенето на маски в класните стаи няма да бъде задължително

„Първият учебен ден ще бъде присъствен. Всички деца ще бъдат в училище, училищата ще отворят. Трудна година ще бъде.“ Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред БТВ и допълни:

„Всички страни изоставиха стратегиите на трайна социална изолация, които бяха възприети пролетта. От една страна трябва да бъдем предпазливи и отговорни към здравето си. От друга страна трябва да живеем, работим, учим относително нормално. Няма абсолютно безопасна среда. Училищата също.“

Министърът сподели, че ще бъдат направени опити училищата да станат по-безопасни, като бъдат предложени комплекс от мерки.

„Ще има задължителни и избираеми мерки за безопасност. Задължителни ще бъдат здравните мерки, свързани с дезинфекция, носенето на лични предпазни средства, миенето на ръцете. Избираемите ще бъдат подчинени на стратегията доколкото е възможно да се осигури взаимодействие между паралелките, така че ако има едно болно дете, средата му да бъде ограничена.“

Относно носенето на маски от страна на учениците, Вълчев отговори:

„Всички закрити помещения, с изключение на учебните – класна стая, физкултурен салон. Могат да носят, но няма да бъдат задължителни. Могат да ги свалят. В останалите закрити помещения, най-вече в коридорите и тоалетните, трябва да бъдат с маска. Важи за всички. Учителите ще имат резервни маски.“, завърши Красимир Вълчев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук