/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

ЕС, Великобритания и партньорите на ЕС постигнаха съгласие за план за ваксинация срещу COVID-19, предвиждащ ваксинация на поне 40% от тяхното население, стъпка, която може да възпрепятства собствения проект за ваксина на Световната здравна организация, съобщава „Ройтерс“.

Целта на ЕС за ранно ваксиниране е два пъти по-голяма от целта, поставена от СЗО, която има за цел да купи ваксини първоначално за 20% от най-уязвимите хора в света чрез глобална схема за обществени поръчки.

ЕС изчислява, че делът на населението му, нуждаещо се от първоначална ваксинация, ако бъде разработена, ще бъде най-малко 40%, което ефективно намалява наличието на възможни дози за по-слабо развитите страни.

Засега няма одобрена ваксина срещу COVID-19, с изключение на една, разрешена в Русия преди мащабни изпитания.

Очаква се доставките на ваксините, които могат да бъдат успешни, да бъдат ограничени за дълъг период, тъй като производственият капацитет е ограничен.

„Добавянето на всички известни понастоящем рискови групи ще определят вероятно 40% от населението в зависимост от ситуацията и демографията в страните“, се казва в документа, приет от здравни експерти от държави-членки на ЕС, както и от Великобритания, Швейцария, Норвегия и балканските страни.

Документът класифицира като принадлежащи към „приоритетни групи“ над 200 милиона от населението на ЕС от 450 милиона, включително хора с хронични заболявания, възрастни хора и здравни работници.

Здравите хора, работещи в критични обществени услуги, като образование и обществен транспорт, също са включени в приоритетната група, въпреки че в документа на ЕС няма оценка за техния брой. Добавянето на тази група би повишило първоначалната цел на ЕС за ваксинация на над 40% от населението.

Целта на плана е да се постигне стаден имунитет на населението на ЕС, се казва в документа, което би могло да бъде постигнато с по-нататъшни ваксинационни кампании след постигане на целта от 40%.

Документът не дава времева рамка за това колко бързо би се очаквало да се достигне целта, но очертава логистика, която трябва да бъде въведена за обширна програма за ваксинации. Те варират от хладилен транспорт до доставки на игли и създаване на места за ваксинация с възможно участие на армията и гражданската защита.

Европейската комисия, изпълнителната служба на ЕС, неведнъж е казвала, че подкрепя глобален, приобщаващ подход към ваксините COVID-19, насочен към предлагането на равен достъп за всички по света.

Тя обаче прилага това, което може да се разглежда като еквивалент на стратегия „Европа на първо място“, в която населението на ЕС е с приоритет – ефективно заобикаляйки глобалния подход.

Комисията поиска от 27-те държави от ЕС да не купуват ваксини чрез схема за закупуване, ръководена от СЗО, и вместо това да използват изключително алтернативен план на ЕС, който смята за по-бърз и по-евтин.

Този подход може да отслаби глобалните обществени поръчки, за които се дължат финансови ангажименти до следващата седмица.

Комисията заяви, че може да предложи финансова подкрепа на схемата на СЗО и да дари ваксини, придобити по схемата на ЕС, но при поставените високи цели за ваксинация, шансовете, че блокът може да има излишни дози намаляват.

На въпрос дали ЕС и държавите могат да дарят ваксини само след постигане на целта от 20%, определена от СЗО, говорител на Европейската комисия отказа коментар.

Документът не е обвързващ за държавите от ЕС и партньорите, които биха могли да се насочат към още по-голямо покритие с ваксинация за своето население, ако ваксините станат достъпни.

ЕС очаква всяка налична ваксина да се използва с двойна ваксинация, като допълнително намалява дозите, достъпни за развиващите се страни. „Ваксинацията с еднократна доза понастоящем е най-малко вероятната хипотеза„, пише в документа.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук